dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskPrader Willi syndrom a diabetická dieta
DotazDobrý den, ráda bych vás požádala a objednala si jídelníček na celý měsíc (jde-li to), pro svou 6 letou dceru (výška 105, váha 18,6), která má Prader-Willi syndrom a zvýšené GHBC (4,2 v únoru a 4,4 ted 8.6.) i glykemii (7,5 a 8,1) (nikdy ale nenabráno na lačno ráno) - podle naší endokrinoložky máme nasadit diabetickou životosprávu odpovídající věku + redukovat příjem o 1/3. děkuji vám za pomoc.Lída, PrahaOdpovědDobrý den, pro sestavení jídelního lístku pro Vaši dceru bych potřebovala znát, kolik gramů cukrů (sacharidů) musí obsahovat denní jídelní lístek. Tuto informaci by měl sdělit lékař. Množství sacharidů za den se u diabetiků pohybuje od 150 g až 355 g. (je to indivuduální). Např. dieta na 150 - 175 g sacharidů je redukční forma diabetické diety, dieta na 225 g sacharidů je taková, že by u ní pacient neměl tloustnout ani hubnout. U dětí s diabetickou dietou se může sestavit jídelní lístek i pomocí výměnných jednotek, tzn. lékař určí, kolik výměnných jednotek do diety zařadí a jak výměnné jednotky rozloží během dne. 1 výměnná jednotka = 10 g sacharidů. Výměnné jednotky bývají během dne 18 - 25. Podle této informace nutriční terapeutka pomocí tabulek sestaví rozložení jídla během celého dne. U diabetické diety jsou obecně nevhodné tyto potraviny: sladkosti, sladké pečivo, zákusky, oplatky, cukr, bonbóny, čokoláda, slazené nápoje, sladké jogurty, tučné sýry, šlehačka, zmrzlina, uzeniny, uzená masa, slanina. Potraviny, které jsou doporučené: celozrnné pečivo, ale i bílé pečivo, chléb, rýže, těstoviny, brambory, libové maso, ryby, ovoce, zelenina, zeleninové saláty, neslazené nápoje, mléčné výrobky, mléko, sýry, zakysané mléčné výrobky. Zaléží také na technologiecké úpravě, vhodné je vaření, dušení, pečení v troubě, pečení ve vodní lázni, grilování (ne příliš ostré pokrmy).. Doporučuji rozložit jídlo během 24 hod. = 3 hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře), 2x svačina a popř i druhá večeře. Rozložení jídel do více dávek vede ke snížení glykemie po jídle. Do jídelníčku postupně zařazovat nebo navyšovat potraviny, které jsou při zvýšené hladině cukru výhodné - luštěniny, zelenina, ryby (nevím, jak je dcera zvyklá jíst tyto potraviny). Důležité je zajistit dietu s omezením tuků, u dětí rozhodně navýšit bílkoviny a vlákninu (luštěniny, celozrnné pečivo, zelenina, ovoce). Cíl dietní léčby by měl být takový, aby zajistil co nejmenší kolísání glykemie, zachovat glykemii v krvi blízkou normálním hodnotám, zajistit energetický příjem, hlavně u dětí v období růstu. Jídelní lístek bychom tedy sestavili, ale pouze na 14 dní, ale potřebovali bychom vědět množství sacharidů, popř. i bílkovin a tuků během celého dne, a jaké jsou stravovací návyky dcery, stravuje-li se doma atd. S pozdravemnutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 10.6.2010Mohlo by Vás zajímat: