dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Překyselení organismu

Překyselení organismu

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o pomoc, zda by bylo možné pomoci s dietou mé devítilé dcery. Trpí bolestí hlavy a celkovou únavou organismu. Dostali jsme se až na to, že řešíme překyselení jejího organismu. Bylo nám doporučeno mimo jiné vynechání cukrů, mléka a mléčných výrobků, syrových jablek, rajčat, atd. Pokud by to nějak pomohlo má krevní skupinu A+. Mnohokrát děkuji za pomoc.

Petr, Třeboň
Odpověd

Vážený pane, většina potravin je okyselujících (např. cukr, maso, obiloviny, luštěniny, sladká jídla, tuky), cukr lze vynechat, ale nelze vynechat obiloviny a výrobky z nich, tuky, maso (ne u dětí, maso obsahuje kromě bílkovin železo, zinek, vitamín B12). Mléko a mléčné výrobky jsou okyselující i alkalizující (dle potřeb organismu), nedoporučuji jejich omezení z důvodu zdroje bílkovin a vápníku. Nedostatek vápníku vede v pozdějším věku, zvláště u žen k osteoporóze. Ovoce a zelenina jsou alkalizující syrové i tepelně upravené. Výborné alkalizující potraviny jsou mořské řasy (např. kelp, wakame, hiziki, aj), agar. Doporučuji detoxikaci organismu. Detoxikace organismu spočívá v pitném režimu (1,5-2 l tekutin denně (ne slazené nápoje, černý čaj (dehydratuje)), pohybovém režimu (cvičení)-pohyb rozproudí lymfu, která odvádí z těla toxické látky), pobyt venku. Doporučuji Vaší dceři čaj z ostropestřce mariánského, který podporuje činnost jater a tím i detoxikaci organismu. Okyselujícím potravinám způsobující překyselení organismu se nelze úplně vyhnou, ale lze je omezit a kombinovat s alkalizujícími potravinami (ovoce, zelenina, mořské řasy). Příklad jídelníčku: Snídaně: Celozrnné pečivo, tvarohová pomazánka s pažitkou, šípkový čaj. Svačina: Banán. Oběd: Mrkvová polévka s ovesnými vločkami. Pečené kuře na česneku, brambory sypané petrželkou, broskvový kompot. Svačina: Kysané zelí s cibulí, solí, kmínem, celozrnné pečivo nebo chléb. Večeře: Pohanková kaše s medem, jablky a skořicí; Večeře: mořské řasy ochucené bylinkovým kořením. Nápoje: šípkový čaj, čaj z ostropestřce mariánského, Dobrá voda bez příchuti. Můžete proti překyselení organismu vyzkoušet recept z našich stránek na mořské rizoto; Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 12.12.2010

Mohlo by Vás zajímat: