Dotaz
Dobrý den, jsem babičkou dvouletého chlapečka, kterému byl v červnu letošního roku diagnostikován gastroezofageální reflux bez ezofagitidy. Matka nám chlapečka půjčuje velmi zřídka a vzhledem k neuspořádaným mezilidským vztahům nelze s ní o ničem komunikovat. Vždy, když chlapečka vypraví na cestu – na odpoledne – sbalí mu do taštičky sušenky, ovocný čaj a banán, občas Brumíka. Něco jsem si vyčetla na internetu o této chorobě, ale jsem na rozpacích, když mu podávám jakékoliv jídlo. Bojím se, abych mu neublížila. Poslední návštěva, kdy byl chlapeček i přes noc – byla hororová. Přijel v podvečer, snědl banán a napil se čaje a v noci zvracel, zvracel a zvracel. Měla jsem pocit, že neztrávil vůbec nic, co za den snědl. Moc Vás prosím o radu, jakou nejvhodnější dietu užít, popřípadě doporučené potraviny. Je jasné, že lákadla kolem něho jsou a budou. Potřebovala bych poradit, čím nahradit čokoládu – existují nějaké dietní bombonky nebo pamlsky? Uvítala bych také doporučený jídelníček s recepty. Pokusím se jej pak předat mamince a sama jej budu využívat. Děkuji za odpověď a pokud je třeba nějaká byt zpoplatněná služba – předejte mi prosím kontak.
Jirka, Litoměřice |
| Odpověd
Vážená paní, gazoezofageální reflux je návrat obsahu do jícnu v důsledku sníženého tonusu dolního jícnového svěrače. Dolní jícnový svěrač je během nepřijímání potravy v klidu, je stažený. Léčba tohoto onemocnění patří do rukou lékaře. Co se týká stravy, je třeba vyloučit všechny potraviny, které snižují tonus dolního jícnového svěrače a které podporují vyprazdňování žaludku. Doporučuji Vašemu vnukovi dietu šetřící, dietu č.2. Šetřící úprava znamená šetřit trávicí trakt termicky (nepříliš horké ani studené), chemicky (ne pikantní, tučné, nadýmavé potraviny), mechanicky (ne slupky, zrníčka, pecičky, kůrky). Pokrmy se opékají na sucho, lze též zahušťovat moukou, Solamylem, Maizzenou opraženou na sucho, tuk se vkládá až do hotových pokrmů. Z kuchyňských úprav jsou povoleny všechny kromě úprav, kde se používá větší množství tuku (fritování, smažení, opékání na tuku). Z tuků Vám doporučuji máslo a jednodruhový olej. Ze stravy jsou vyloučeny všechny sušenky, bonbóny, pepermintky, kakao, čerstvé kynuté pečivo, čokoláda. Je to velice těžké, je třeba se sice obejít bez kupovaných pamlsků, které děti milují, ale i doma lze připravit chutná sladká dietní jídla, která nahradí mlsky, např. šlehaný tvaroh s meruňkami lehce přislazený cukrem nebo banánový koktejl. Více informací o této dietě i o výběru potravin naleznete na našich webových stránkách. Doporučuji zvýšit příjem tekutin i během stravy, aby strava rychleji procházela jícnem. Mezi vhodné nápoje patří přírodní šťávy ovocné i zeleninové, pitná voda, stolní vody bez příchuti, čaje (mohou být i slazené). Je třeba dbát zvýšené opatrnosti na různé konzervanty, mohou podráždit žaludek a vyvolat nevolnost a zvracení. Z tohoto důvodu nedoporučuji Vašemu vnukovi slazené limonády a stolní vody s příchutí, nápoje sycené kysličníkem uhličitým nejsou povoleny. Rovněž jsou nevhodné různé polotovary a instantní jídla. Ovocný čaj a banán jsou vhodná jídla, ale sušenky a Brumík nikoli. Vašemu vnukovi nebylo špatně po ovocném čaji a banánu, ale po sušenkách a „Brumíkovi“. V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníčky (součástí jídelníčku jsou recepty) s kódem TUKY-2, TUKY-3 a TUKY-4. Jídelníčky jsou sice určeny pro pacienty s onemocněním jater, žlučníku, žaludku a pod, ale pokrmy jsou šetřící, plnohodnotné, a získáte tak inspiraci vhodných pokrmů, které byste mohla připravovat pro Vašeho vnuka. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|