dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskCrohnova nemoc, plynatost a nafouknutí po jídle
DotazDobrý den, již 10 let se léčím s Crohnovou chorobou. Jelikož jsem přišla včas a moje nemoc má hladký průběh, nemusela jsem podstoupit žádnou operaci, jen beru celoživotně léky. Nebyla mi doporučena ani , pouze to, že se mám vyvarovat většího množství vlákniny. Můj problém spočívá v tom, že se mi stává, že jsem po každém jídle okamžitě . Nevím, už co jíst. Stává se mi to i po pečivu, ať už bílém, tmavém nebo celozrnném. Přestala jsem se stravovat v závodní jídelně, nedělalo mi to dobře. Byla bych moc ráda, kdybyste mi poradili skladbu jídelníčku, třeba něco špatně kombinuji. Děkuji vám a přeji pěkný den.Jitka, BrnoOdpovědDobrý den, nadýmání je velmi rozšířený problém a postihuje mnoho lidí. Vzhledem k tomu, že píšete, že máte , doporučuji Vám stravovat se podle zásad diety šetřící s omezením zbytků. Velice častou příčinou je nevhodná strava a špatné stravovací návyky a pokud máte , je vhodné dodržovat dietu bezezbytkovou, to je, vyvarujete se většího množství vlákniny tím, že vynecháte z jídelníčku veškeré syrové ovoce a syrovou zeleninu. Při bezezbytkové dietě je dobré dodávat vitamin C ve formě tablet. Stravu doporučuji šetřící, tzn. šetřit zažívací trakt po stránce mechanické (vynechat čerstvé pečivo a raději jíst pečivo až na druhý den, celozrnné pečivo nejezte raději vůbec, ne zrníčka, pecičky, slupky, mandle, kokos, mák), chemické (ne nadýmavé, těžko stravitelné, pikantní potraviny a tučné potraviny, např. hrušky, luštěniny, houby, houskový knedlík, čerstvé kynuté pečivo, hlávkové zelí, cibule, česnek, brokolice, ředkvičky, ředkev, okurky) a termicky (ne příliš horké, ne příliš studené). U nadýmání je také rozhodující osazení střeva bakteriální flórou, pomnožením kvasinek ve střevě. Doporučuji na určitý čas vynechat ze stravy mléko. Dobré by také bylo navštívit neurologa, a podstoupit neurologické vyšetření. Každý orgán je zásoben nervy a pokud dojte z nějakého důvodu k poruše nervů, mohou nastat komplikace jako je např. , poruchy slinění, nevysvětlitelný kašel, poruchy spánku, třes v rukou apod.. Zkuste protinadýmavé čaje z anýzu, heřmánku, kmínu nebo máty peprné. Konzumujte jídlo v přiměřených dávkách, nehltejte, protože spolykaný vzduch při jídle může způsobovat následně , jídlo má být vždy dobře rozžvýkané, strava by neměla obsahovat nadýmavé a těžko stravitelné potraviny, jak bylo uvedeno výše. Můžete vyzkoušet přírodní probiotika (ty jsou součástí některých potravin – kefír, jogurty – Activia) nebo homeopatika. Podrobnější výběr potravin u diety s omezením zbytků najdete na našich webovýchs tránkách. S pozdravem.Bc. Hana Stavělová DiS z redakce dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 22.2.2013Mohlo by Vás zajímat: