Dotaz
Dobrý den, již 10 let se léčím s Crohnovou chorobou. Jelikož jsem přišla včas a moje nemoc má hladký průběh, nemusela jsem podstoupit žádnou operaci, jen beru celoživotně léky. Nebyla mi doporučena ani žádná dieta, pouze to, že se mám vyvarovat většího množství vlákniny. Můj problém spočívá v tom, že se mi stává, že jsem po každém jídle okamžitě nafouklá a plná plynů. Nevím, už co jíst. Stává se mi to i po pečivu, ať už bílém, tmavém nebo celozrnném. Přestala jsem se stravovat v závodní jídelně, nedělalo mi to dobře. Byla bych moc ráda, kdybyste mi poradili skladbu jídelníčku, třeba něco špatně kombinuji. Děkuji vám a přeji pěkný den.
Jitka, Brno |
| Odpověd
Dobrý den, nadýmání je velmi rozšířený problém a postihuje mnoho lidí. Vzhledem k tomu, že píšete, že máte Crohnovu chorobu, doporučuji Vám stravovat se podle zásad diety šetřící s omezením zbytků. Velice častou příčinou nadýmání je nevhodná strava a špatné stravovací návyky a pokud máte Crohnovu chorobu, je vhodné dodržovat dietu bezezbytkovou, to je, vyvarujete se většího množství vlákniny tím, že vynecháte z jídelníčku veškeré syrové ovoce a syrovou zeleninu. Při bezezbytkové dietě je dobré dodávat vitamin C ve formě tablet. Stravu doporučuji šetřící, tzn. šetřit zažívací trakt po stránce mechanické (vynechat čerstvé pečivo a raději jíst pečivo až na druhý den, celozrnné pečivo nejezte raději vůbec, ne zrníčka, pecičky, slupky, mandle, kokos, mák), chemické (ne nadýmavé, těžko stravitelné, pikantní potraviny a tučné potraviny, např. hrušky, luštěniny, houby, houskový knedlík, čerstvé kynuté pečivo, hlávkové zelí, cibule, česnek, brokolice, ředkvičky, ředkev, okurky) a termicky (ne příliš horké, ne příliš studené). U nadýmání je také rozhodující osazení střeva bakteriální flórou, pomnožením kvasinek ve střevě. Doporučuji na určitý čas vynechat ze stravy mléko. Dobré by také bylo navštívit neurologa, a podstoupit neurologické vyšetření. Každý orgán je zásoben nervy a pokud dojte z nějakého důvodu k poruše nervů, mohou nastat komplikace jako je např. nadýmání, poruchy slinění, nevysvětlitelný kašel, poruchy spánku, třes v rukou apod.. Zkuste protinadýmavé čaje z anýzu, heřmánku, kmínu nebo máty peprné. Konzumujte jídlo v přiměřených dávkách, nehltejte, protože spolykaný vzduch při jídle může způsobovat následně nadýmání, jídlo má být vždy dobře rozžvýkané, strava by neměla obsahovat nadýmavé a těžko stravitelné potraviny, jak bylo uvedeno výše. Můžete vyzkoušet přírodní probiotika (ty jsou součástí některých potravin – kefír, jogurty – Activia) nebo homeopatika. Podrobnější výběr potravin u diety s omezením zbytků najdete na našich webovýchs tránkách. S pozdravem.
Bc. Hana Stavělová DiS z redakce dietologie.cz |
|