dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Dotazy o onemocnění střev / Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva

Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva

Icona

Dotaz

Dobrý den, dne 29.10 mi bylo laparoskopicky vyoperováno slepé střevo. Dnes jsem byla propuštěna. V nemocnici při propuštění na můj dotaz, jak se mám nadále stravovat, mi bylo JEN sděleno, že nemám jíst nadýmavé a smažené potraviny, a potraviny hodně tučné. Chtěla jsem vás poprosit o radu, jestli je nějaký jídelníček či dieta, kterého bych se mohla držet. Děkuji. S pozdravem a přáním krásného dne.

Lenka, Hodonín
Odpověd

Dobrý den, po operaci slepého střeva, i po jeho vyjmutí je dobré dodržovat alespoň 6 týdnů dietu s omezením zbytků. Je to taková strava, kdy z jídelníčku vyloučíte hodně nadýmavé potraviny (zelenina – květák, zelí, brokolice, hrášek, paprika a další druhy, které by u Vás mohly vyvolat nadýmání). Z jídelníčku dále vylučte potraviny, které by mohly zanechat ve střevě nějaké zbytky, tzn. slupky, zrníčka, tvrdé kousky potravin, opečené kousky potravin, ořechy, apod.. Ovoce je dobré jíst jen kompotované a jen povolené druhy. Vhodné jsou ovocné přesnídávky, pyré, rosoly apod., z čerstvého ovoce pouze banán a nastrouhané jablko. Vhodné je v tomto období pouze bílé pečivo a takové, aby nebylo čerstvé, je dobré jíst alespoň jeden den odležené pečivo. Nevhodné jsou luštěniny. Bylo by vhodné, abyste si prostudovala vše o dietě bezezbytkové. Veškeré informace najdete na našich stránkách dietologie.cz. Strava při vyoperování slepého střeva by měla být mechanicky a chemicky šetřící. Mechanicky šetřící znamená nejíst slupky, zrníčka, jak bylo popsáno již výše, a chemicky znamená, abyste šetřila zažívací trakt po stránce chemické, tzn. tuk (rostlinný olej) dávejte do hotových pokrmů, nesmažte a nic nepřipravujte na tuku či oleji, nepoužívejte oleje a tuky přepálené. Mouku na zahuštění pokrmů je dobré předem opéct na teflonové pánvi nasucho a poté ji vkládat do pokrmu a povařit nejméně 20 minut. Bude tak lépe stravitelnější. Po této době, tedy 6 týdnů se řiďte pravidly pro dietu šetřící. Tuto dietu doporučuji dodržovat dlouhodobě. Pokud byste měla zájem, můžete si na ukázku objednat jídelníčky, které jsou vhodné při šetřící dietě. Jídelníčky mají kódy TUKY-2, TUKY-3 a TUKY-4. Jídelníček, který je vhodný pro bezezbytkovou dietu, tedy pro Vás by byl vhodný v tomto období, má kód BEZEZBYTKOVA-1-SETRICI-3. Jídelníčky obsahují rozpis stravy a přesný popis přípravy pokrmů. Objednávat je můžete na našich stránkách. S pozdravem.

Bc. Hana Stavělová DiS z redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 22.2.2013

Mohlo by Vás zajímat: