Dotaz
Dobrý den. Jsem žena 46 let, 2 roky po transplantaci ledviny. Hodnoty nejsou úplně optimální (kreatinin 158, urea 8,6), ale stabilní. Asi rok po transplantaci jsem během 6 měsíců přibrala 11 kg, takže při výšce 173 mám nyní 79 kg. I když jsem se stravovala spíše málo, ale nepravidelně. Cholesterol i cukr mám v normě. Tato váha je zatím stálá, ale "překáží" především v oblasti břicha. Rozhodla jsem se situaci řešit. Začala jsem jíst pravidelně 5 x denně, ale nejsem si jistá složením stravy Vzhledem ke své diagnóze. Můžete mi, prosím, poradit vhodnou úpravu jídelníčku? Pokud je to možné, ráda bych si objednala jeho vytvoření a zaslání. Děkuji za reakci.
Miluše, Rychvald |
| Odpověd
Vážená paní, mezi léky užívané po transplantaci ledvin patří kortikosteroidy, které výrazně zvyšují chuť k jídlu a bývají příčinou náhlého zvýšení tělesné hmotnosti. Z tohoto důvodu je třeba snížit příjem tuků a sacharidů ve stravě. Kortikosteroidy rovněž váží sodik v těle, následkem jsou otoky a nárůst tělesné hmotnosti a ke zvýšení krevního tlaku. Z tohoto důvodu je třeba omezit solení. Kvůli riziku autoimunitní reakce po transplantaci (tj. riziku, že tělo bude považovat transplantovanou ledvinu za cizí těleso a zahájí proti ní imunitní reakci, aby ji zničilo), je třeba uměle oslabit imunitu. K tomu slouží léky zvané imunosupresiva. Díky oslabené imunitě tělo hůře vzdoruje infekcím, bakteriím, virům. Je třeba se nejen chránit před infekčními nemocemi, např. chřipkou, angínou, apod., ale též je třeba dbát na zvýšenou hygienu, tj. mýt si důkladně ruce před jídlem, ovoce a zeleninu řádně umýt, oloupat (i v umytém ovoci může být malé množství bakterií, se kterými si zdravý imunitní systém hravě poradí, ale nikoli oslabený imunitní systém). Kořenová zelenina, tj. zelenina, která roste v zemi, mrkev, celer, petržel, pastinák, brambory, aj. má být řádně oloupaná a uvařená, nejlepší je vařit v tlakovém hrnci, zachovají se tím cenné vitamíny, ušetří se čas i elektrická energie. Je třeba též dbát na řádnou tepelnou úpravu jídla, vyhnout se nepasterizovanému mléku, plísňovým sýrům, arašídům. Mléčné výrobky, mléko, ovoce, zelenina se mají konzumovat čerstvé. Nemocní se sníženou funkcí ledvin mají vysokou hladinu draslíku v krvi. Po transplantaci sice dojde ke snížení hladiny draslíku v krvi na fyziologickou (normální) hodnotu, ale někdy se stane, že ledvina má s tím potíže. Je tedy vhodné nekonzumovat v nadměrném množství potraviny, které jsou významnými zdroji draslíku. Mezi hlavní zdroje draslíku patří: celozrnná a sójová mouka, obiloviny a výrobky z nich, pšeničné otruby, luštěniny (sójové boby, fazole), zelenina (zejména petržel, mangold, špenát, květák, rajčata, řeřicha, ale i brokolice) a ovoce (sušené meruňky, rybíz, citrusové plody, žlutý meloun, banány), telecí maso, vejce, sušené droždí, žampiony, vlašské ořechy, ovesné vločky. K vedlejším účinkům některých léků, např. Prednisonu patří odvápnění kostí. V tomto případě je třeba konzumovat více vápníku. Zdroje vápníku jsou mléko a mléčné výrobky, brokolice, fazole, kapusta, petržel, pastinák, červená řepa, rozinky, mandle, sezamová semínka, vlašské ořechy, mořské řasy (např. agar, kelp, kombu, wakame, hiziki, duke). Užíváte-li léky Cyklosporin, Taclorimus, není doporučována konzumace grapefruitů a grapefruitové šťávy. Může totiž způsobit zvýšenou hladinu těchto léků v krvi a následné vedlejší účinky. Je doporučeno přestat kouřit. Funkce transplantované ledviny je vlivem kouření horší. Po transplantaci ledvin je třeba hodně pít, cca 2 l vhodných tekutin denně, tj. tekutin, které zavodňují organismus, rozpouštějí a vylučují odpadní látky z těla. Mezi vhodné tekutiny patří pitná voda, stolní vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti s nízkým obsahem sodíku, slabý neslazený černý, ruský čaj, neslazený zelený, bílý čaj, neslazené ovocné čaje. Kromě těchto zásad Vám doporučuji dodržovat zásady redukční diety. Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny), ale konzumace fazolí, ovoce a zeleniny s vyšším obsahem draslíku není vhodná ve větším množství. Cukr, med se nepoužívá, nahrazuje se nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam). Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny : tuky : sacharidy = 20 : 30 : 50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce. Jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji Vám zapisovat si, co jste snědla, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2 x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.). Masa se konzumují pouze libová. Uzeniny ne často, pouze dušená šunka, drůbeží šunka, ryby min. 1 x týdně (i tučné – rybí tuk obsahuje důležité látky pro organismus), mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se sníženým obsahem tuku (sýry do 30 % tuku v sušině). Z tuků doporučuji pouze kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), rostlinné roztíratelné oleje (např. Flora, Rama), máslo. Doporučuji upřednostňovat neloupanou rýži (natural), pohanku (obsahuje rutin - pozitivně působí na cévy), jáhly, špaldu, proso. Celozrnnou mouku a výrobky z ní je dobré konzumovat, ale kvůli vysokému obsahu draslíku ne ve větším množství. To se týká i fazolí a sóji a výrobků z ní, ovesných vloček, fazolí a ostatních významných zdrojů draslíku. Rovněž doporučuji nekonzumovat sladká jídla, moučníky, sladkosti, chipsy, brambůrky, potraviny z provozoven rychlého občerstvení. Případnou chuť na sladké doporučuji uspokojit čerstvým ovocem, kompoty, pyré, kysely, ovocnými saláty. Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše. Vhodné přílohy: pohanka, luštěniny (hrachová kaše, čočka, cizrna, fazole), špalda, jáhly, proso, celozrnné těstoviny, noky z celozrnné mouky, neloupaná rýže. V redukční dietě jsou osvědčeny náhražky masa (sójové maso, šmakoun, tofu, maso Robbi, tempeh). Doporučuji zpestřit jídelníček malým množstvím semínek (např. lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, apod.) a ořechů, ale pouze v malém množství, obsahují hodně tuku. Omáčky se nepodávají, polévky se podávají pouze nepříliš tučné a jako samostatný pokrm. V redukční dietě se používají všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování. Doporučuji všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pohybový režim. Vhodná je rychlá chůze (zejména do schodů, do kopce), plavání cyklistika, a pravidelné cvičení na posílení svalů. Délka i druh cvičení je dle zdravotního stavu a fyzické kondice. Břišní cviky jsou např. sklapovačky, "nůžky", "jízda na kole" dřepy, leh-sed. Zformuje se postava – břišní svaly se zpevní). Je třeba přestat s cvičením a poradit se s lékařem při: výrazné únavě, jejíž příčinou není nedostatek spánku, závratě po cvičení nebo během cvičení, nedostatek dechu, který nesouvisí s cvičením, bolest nebo tlak na hrudníku, krku nebo čelisti, trvalé zvýšení nebo nepravidelnost tepu během nebo po cvičení. Uvádím příklad jídelního lístku na jeden den. Příklad jídelníčku. Snídaně: Zelený čaj, chléb, Rama, sýr cottage. Přesnídávka: Čerstvý ananas. Oběd: Vepřové přírodní látky, dušené fazolky, vařené brambory. Sv.: Salát z červené řepy s nízkotučnou zakysanou smetanou. Večeře: Šopský salát. Celozrnné pečivo. Nápoje: Zelený čaj, Auqa Linea. Poznámka: ananas obsahuje látky, které pomáhají tělu spalovat tuky, kompotovaný ananas není vhodný, protože je přislazovaný. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|