Dotaz
Nejprve si dovoluji pozdravit a požádat Vás o radu. Jsem cukrovkář (asi 5 roků), ale stále jenom na dietě. S ohledem na moje ledviny a urostomický vývod (asi 4 roky) mám omezenou konzumaci bílkovin a to na max. 60 g na den. Včera jsem se vrátil dočasně z nemocnice s tím, že musím omezovat draslík v potravinách, protože moje ledviny jej nedokáží dostatečně vyloučit. Je podezření na nějaký nádor na pravé ledvině (před 5 roky už na té ledvině nádor vyoperovali). Nyní po kontrole u urologa se mu nezdá pravá ledvina. Byl jsem na magnetické rezonanci a nyní čekám na výsledek. Paní doktorkou jsem však byl informován, že tu pravou ledvinu bude třeba nutné odstranit. To bude pro mě problém, protože ta levá, jak mně před 5 lety sdělili, že pracuje pouze na 30 %. To by znamenalo v případě odběru pravé ledviny asi dialýzu. Jinak jsem na internetu zjistil, že se u mě jedná o dekompenzované selhání ledvin, tzv. uremický syndrom, protože se u mě projevila velká únava, šedě zbarvená kůže, ztráta chuti – nechutenství k jídlu, nevolnost, zvracení, v posledním období značná i když jenom občasná krvácivost s močí (i trsy krve), chudokrevnost (dávali mně tranfuze i mnohé infuze), svědění, prohloubené rychlejší dýchání. Jsem pod stálou kontrolou na nefrologii, urostomii i dia poradně. Je mně 69 roků. Nyní se snažím nějak sladit pro mě jídelníček, protože v hodnotách jsou často protichůdné hodnoty bílkoviny versus draslík (kálium) a i cukr. Můžete mně prosím poradit na moji adresu? Děkuji, opravdu si dělám naději, že ledvinu nebudou muset odebrat, zůstanu bez dialýzi i když pod pravidelnou kontrolou i za cenu přísné diety.
Miroslav, Semily |
| Odpověd
Vážený pane, diabetická strava při onemocnění ledvin má být pestrá, vyvážená, nemá docházet k podvýživě kvůli nedostatku živin (bílkovin, tuků, sacharidů), ale i vitamínů a minerálů. Vláknina, která je obsažená v ovoci, zelenině, luštěninách je pro lidský organismus velice důležitá, mimo jiné pomáhá detoxikovat (čistit) organismus, pomáhá udržovat stálou hladinu glykemie tím, že působí pozvolný nárůst i pozvolný sestup glykemie a také působí proti zácpě. Vyřadit z jídelníčku draslík by znamenalo přejít na jednostrannou výživu s nedostatkem živin, vitamínů, minerálů, vlákniny a s příslušnými zdravotními dopady na zdraví. Další důvod, proč nelze draslík vyřadit je skutečnost, že jako hlavní minerál se spolu se sodíkem podílí na vodním hospodářství a též ovlivňuje srdeční činnost, bez draslíku by došlo k zástavě srdce. Možná Vás překvapí, že v dietě při onemocnění ledvin se konzumují druhy ovoce i zeleniny bez omezení. V této dietě nejde jen o snížení draslíku, ale též o snížení dusíku (dusíkaté látky jsou produktem metabolismu bílkovin, bílkoviny se rozkládají na aminokyseliny (mají dusíkatou skupinu) a odpadní látky při metabolizmu bílkovin jsou rovněž dusíkaté), z tohoto důvodu se omezují bílkoviny a rovněž se omezuje sůl. Jako omezení zdrojů draslíku doporučuji pouze nekonzumovat sušené ovoce. Denní množství přijímaných tekutin je stanoveno dle laboratorních výsledků, určuje ho lékař. Podstatou diabetické diety je dodržování denního doporučeného množství sacharidů určeného lékařem, které má být během dne rovnoměrně rozloženo, aby nedocházelo k výkyvům glykémie. Z tohoto důvodu je strava rozdělena do 5–6 denních porcí (snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře, u diabetiků, kteří si aplikují inzulín je povinná druhá večeře. Na druhou večeři je nejvhodnější zelenina.). Cukr a med se nepoužívají. U diabetické diety je optimální nesladit nebo sladit sladkým ovocem (např. hroznovým vínem, hruškami). Ovoce obsahuje vlákninu, která snižuje vstřebávání sacharidů. Jsou povolena nekalorická nebo nízkokalorická náhradní sladidla. Doporučuji Vám dodržovat kombinaci těchto diet: diabetické diety + nízkobílkovinné diety a zároveň je třeba omezit příjem sodíku, draslíku a fosforu (kvůli selhávání ledvin). Draslík a fosfor jsou obsaženy ve většině potravin, nelze je vyloučit ze stravy, lze je pouze omezit. Zdroje draslíku jsou: arašídy, avokádo, banány, brambory, datle, dýně, fazole, fíky, hrušky, jogurty, kiwi, melouny, meruňky, mléko, nektarinky, pomeranče, rajčata, rozinky, růžičková kapusta, špenát, listová zelenina, sardinky, sušené ovoce, tykve. Zdroje fosforu jsou: čokoláda, drůbeží maso, paštika, ryby, tvaroh, tvrdé sýry, měkké sýry, maso, uzeniny, vaječný žloutek, vnitřnosti, kakaový prášek, luštěniny, mák, mandle, ořechy, ovesné vločky, sušené houby. Následkem omezení bílkovin, fosforu a draslíku ve stravě je omezení vápníku, ale i jiných vitamínů a minerálů, např. vitamínů skupiny B, vitamínu C, zinku, železa. Je třeba chodit na pravidelná laboratorní vyšetření a chybějící složky doplňovat. Nízkobílkovinná dieta se podává při onemocnění ledvin. Omezují se rostlinné bílkoviny, je třeba konzumovat plnohodnotné bílkoviny, tj. živočišného původu. Maso sice patří mezi zdroje fosforu, ale dieta, která omezuje bílkoviny, fosfor, draslík a je zároveň nízkocholesterolová a diabetická si nutně musí v některých zásadách protiřečit. Řešením je kompromis, pravidelná laboratorní vyšetření krve, moče a úprava diety podle aktuálních výsledků. Brambory mají výhodný poměr aminokyselin, lze je konzumovat, ale je třeba je vyluhovat a vařit v jiné vodě (vyluhováním dochází k velkým ztrátám draslíku), rovněž je třeba před vařením vyluhovat zeleninu. Při otocích je třeba snížit množství tekutin. Mezi zakázané potraviny patří tučné potraviny, pikantní potraviny (např. plísňové sýry, marinované potraviny, pikantní koření (např. pepř)), hojná konzumace potraviny bohatých na bílkoviny, zejména potravin živočišného původu, hojná konzumace solených potravin, konzumace kuchyňské soli, hodně sladké potraviny, cukr, slazené nápoje. Výběr potravin. Maso: netučné rybí, drůbeží, králičí, občas libové vepřové. Lze též konzumovat náhrady masa – šmakoun (vyroben z vaječného bílku), sójové maso, a výrobky ze sóji, tempeh. Mléko a mléčné výrobky: mléko pouze do pokrmů, mléčné výrobky s nižším obsahem tuků dle snášenlivosti – zakysaná smetana, tvaroh, občas jogurt, sýry typu žervé podmáslí, kyška, biokys. Vejce: pouze vaječný bílek, jinak vejce jen jako součást pokrmů. Tuky: olej, rostlinné tuky (roztíratelné tuky (např. Rama), jednodruhové oleje). Obiloviny: rýže, bezvaječné nízkobílkovinné těstoviny, pohanka (obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy), nízkobílkovinná mouka, luštěniny. Pečivo: nízkobílkovinné neslané. Polévky: nepodávají se – lze podávat pouze zeleninové a masové vývary. Sladidlo: nepoužívá se cukr, med, glukopur, ale lze používat náhradní sladidla. Příkrmy: rýže, nízkobílkovinné bezvaječné těstoviny, vyluhované brambory, bramborová kaše, bramborová rýže, občas bramborový knedlík bez vaječného žloutku, noky z nízkobílkovinné mouky. Omáčka: nepodáváme – upřednostňují se přírodní masové šťávy. Ovoce: všechno kromě banánů, avokáda, datlí, fíků, dýně, melounů, kiwi, meruněk, nektarinek a sušeného vejce. Zelenina: všechny druhy kromě růžičkové kapusty, řepy, špenátu, brokolice, rajčat. Ořechy nejsou povolené. Koření: zelené natě, kmín, majoránka, tymián, bobkový koření, nové koření, hřebíček, anýz, fenykl, vanilka, skořice. Moučníky – nepodáváme. Bezmasé pokrmy: pouze zeleninové. Nápoje: pitná voda, pramenitá voda, neslazené čaje (slabý černý, zelený, bílý), neslazené ovocné čaje, stolní vody bez příchuti, přírodní neslazené ovocné džusy z povolených druhů ovoce ředěné v poměru 1 : 1. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|