dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskVysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu a slabá cukrovka
DotazDobrý den, mám 90ti letou babičku která má několik zdravotních problémů souvisejících s dietami (vysoký tlak – warfarin, zvýšená hladina cholesterolu a také slabá stařecká cukrovka – kompenzovaná zatím tabletkami). Podle různých doporučení se snaží skloubit různé diety, ale má pocit že vlastně nemůže jíst nic. Prosím poraďte mi nějaké kombinace a případně recepty, které bych jí mohla doporučit. Děkuji předem za rychlou odpověď.Nora, JihlavaOdpovědVážená paní magistro, doporučuji Vaši babičce diabetickou dietu s omezením soli (kvůli hypertenzi vysokému tlaku), vyloučením vaječných žloutků a volných živočišných tuků (kvůli zvýšené hladině cholesterolu) a vyloučením největších zdrojů vitamínu K (kvůli léčbě warfarinem). Nejlepší zdroje vitamínu K: listová zelenina (hlavně brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát), vojtěška, špenát, květák, čekanka, listy pampelišky, rukola, polníček, petrželová nať, kopr, řeřicha, kysané zelí, kelp (hnědě mořské řasy), zelený čaj, bylinné čaje, játra. Podstatou diabetické diety je dodržování denního množství sacharidů stanoveného lékařem, které je rovnoměrně rozděleno během dne, aby nedocházelo k výkyvům glykémie. Jídlo má být rozděleno do 5 denních porcí (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře), aby byla zajištěna stálá hladina glykémie. Podstatou diety při léčbě warfarinem je stálý příjem vitamínu K (vždy stejné množství během dne, nesmí docházet k výkyvům v jeho příjmu), je nutné dodávat doporučenou denní dávku vitamínu K, příjem nesmí být ani vyšší, ani nižší. Výběr potravin. Zelenina: kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina pouze v nepatrném množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny. Ovoce: všechno kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství. Doporučuji konzumovat hodně banánů a meruněk (bohaté zdroje draslíku – draslík je antagonista sodíku). Maso: libové vepřové maso, ryby. Drůbež - obsah vitamínu K záleží na tom, čím je drůbež krmena, drůbež patří mezi rizikové potraviny (kuře, krůta, ale i telecí a hovězí maso). Doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa. Játra nejsou povolena. Z uzenin pouze libové libové uzeniny (vepřová, drůbeží šunka, dietní párky). Tuky: řepkový, slunečnicový olej, (), olivový a sójový olej používat pouze v nepatrném množství. Vejce: bílky bez omezení. Kvůli hypertenzi je omezeno solení, a nejsou doporučovány potraviny se zvýšeným obsahem soli (slanečci, konzervy, hodně slané sýry, apod). obiloviny: všechny. Luštěniny: dodržovat pravidelné množství luštěnin. Mléko a mléčné výrobky: všechny se sníženým obsahem tuků kromě jogurtů, ty pouze v malém množství - patří mezi rizikové potraviny (jogurty obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K). Koření: všechny druhy kromě petrželové natě, kopru, řeřichy (ty nejsou povoleny pro vysoký obsah vitamínu K). Nápoje: bylinné čaje pít pouze vyjímečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení. Sladidla: používat náhradní sladidla – řepný cukr, glukopur, med nejsou povoleny. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 23.7.2011Mohlo by Vás zajímat: