dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskŽlučníková dieta recepty, jídelníček
DotazVážení, chtěl jsem se zeptat, zda byste mi mohli doporučit nějakou knihu-kuchařku pro dietu č. 4. Moje maminka je po operaci žlučníku a má nějaké problémy se slinivkou (přesně tomu nerozumím, ale nějak to spolu souvisí). Nesmí mléko, tuky, semínka v ovoci a ani ovocnou slupku, nesmí černou kávu, smí nízkotučné jogurty a sýry apod. Je na trhu kuchařka, která by se touto dietou zabývala. Pár receptů jsme našli na internetu, zbytek vaření je spíš taková improvizace. Prý ji tahle dieta čeká již napořád. Našel jsem pár knih od Olgy Marečkové - Nemoci slinivky břišní- dieta a rady a nemoci žlučníku... Nemáte s těmito knihami zkušenosti? Děkuji za odpověďOndřej, LovosiceOdpovědDobrý den, dieta č. 4 s omezením tuků se předepisuje pacientům s onemocněním žlučníku, slinivky břišní, jater. Dieta je dlouhodobá, vůbec nejlepší je, si na dietní způsob stravování zvyknou a používat ho dlouhodobě. Po dietní chybě, by hrozilo, že by pacient mohl mít se slinivkou nebo žlučníkem opět problémy. Základem žlučníkové diety s omezením tuků je vyloučit tučné pokrmy, tučná masa, pokrmy s velkým obsahem skrytého tuku, slanina, sádlo, šlehačka, smetana, plnotučné mléčné výrobky, tučné sýry apod. Doporučena je šetřící úprava stravy, to znamená, že šetříme zažívací trakt jak po stránce chemické (ne přesolené, ne kořeněné), mechanické (tuk vkládáme do hotového pokrmu, používáme mouku předem nasucho opečenou - např. na zahuštění). Vybíráme vhodnou technologickou úpravu pokrmů, což je vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí, pečení ve vodní lázni, vaření v páře. Nevhodné je smažit, či grilovat. Vylučujeme ze stravy nadýmavé druhy zeleniny - kapusta, zelí, květák, nepoužíváme česnek, cibuli. Nepoužíváme ani potraviny, které obsahují zrníčka, pecky (angrešt, rybíz...) Zařazujeme libové druhy masa - kuřecí, krůtí, telecí, ryby, vepřová panenka, vepřová kýta, hovězí zadní. Mléko nízkotučné, mléčné výrobky s označením light nízkotučné (mohou být sladké s cukrem), sýry do 30 % t. v s. tvaroh, sýry tvarohové, pomazánky na tvarohovém základě. I přes tato všechna opatření mohou být pokrmy chutné a pestré. Můžete také vyzkoušet naše recepty na žlučníkovou dietu. Také Vám nabízíme naše jídelníčky pro . Jídelníčky máme na tři týdny, obsahují rozpis stravy (rozdělený do pěti denních dávek) + recepty pokrmů s přesnými dávkami poživatin na jednu porci. Jídelníčky máme pod kódy TUKY-2, TUKY-3 a TUKY-4. Jídelníček na týden stojí 39,-.nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 20.3.2011Mohlo by Vás zajímat: