Dotaz
Dobrý den, už asi tři roky mám nepretržitý problém s velmi špatným akné. Nejdříve jsem byla diagnostikována s Rossacea (růžovka). Te jsem se zbavila díky odstranení čehokoli páliveho např. pepř, chilli, a červeného vína, jakéhokoli alkoholu. Nyní se snažim už třetím rokem zbavit neskutečného svědení na tváři, dekoltu provázeného s akné. Je mi 30 let. V 16 ti letech jsem měla normálni akné, ovšem pak byl klid. Tato vyrážka začala před třemi roky. Jelikož jsem v Anglii (pobytem již 7 let), jediné co mi bylo předepsáno byly antibiotika a roaccutane. Dva roky na antibiotikach mě způsobily nesnášenlivost masa jelikož kvůli prevenci přidávají do krmiv zvířatum antibiotika, na které teď reaguji. Roaccutane odmítam. Rádi bychom chteli začít plánovat děti. Stal se ze mě vegetarián, tudíž nejím maso a sýry. Místo kravského mléka piju sojové jelikož normálni mi způsobuje bolest v břiše. Sladkosti, předem připravena jídla jsem též vyškrtla z jídelníčku. Jedině co teď jim je losos s bramborami. Začla jsem brát chlorrelu a zelený ječmen. Nedávno jsem zkusila vysadit lepek. Svědivost se snížila asi o 70 %. Občas se mi vyskytne malinkaté místečko na noze. Je to suchá kůže vystoupla začervenalá. Někdy to trvá pár týdnů než se začne hojit. To samé je s akné. Jsou to bouličky a nebo puchýřky neskutečne bolavé a svědivé. Bohužel mám pocit, že stále nic nepomáha. Jsem z toho už napůl zoufalá jelikož si tu od obvodního lékaře snažim vyžádat krevní testy nebo návštevu u dermatologa. Bohužel se mi to ješte nepodařilo. Soukromé pojištěni jsi nemohu zakoupit jelikož toto je dlouhodobé onemocnění z minulosti, které není pokryto. Prosim poraďte. Předem mnohokrát děkuji. Kind Regards.
Eliška, Oxford |
| Odpověd
Vážená paní, svědění i akné může být příčinou různých onemocnění. Potravinové alergie nebo alergie na různé kosmetické přípravky, např. na některá mýdla, sprchové gely, pleťová mléka a krémy, spreje, deodoranty, parfémy. Doporučuji Vám nejen návštěvu obvodního lékaře a dermatologa, ale též internisty a alergologa. Příčinu akné a svědění odhalí lékařské vyšetření. Při akné a svědění je vhodné vyřadit sladkosti a pálivá jídla a nahradit je ovocem a zeleninou. Rovněž je třeba nezapomínat na vyváženost stravy a na dostatek vhodných tekutin, tj. tekutin, které zavodňují organismus (pitná voda, pramenitá voda, neslazené čaje, stolní a minerální vody bez příchuti). Maso lze nahradit vejci, sójovým masem, šmakounem. Z Vašeho dotazu vyplývá, že máte pravděpodobně alergii na lepek, uvádíte: Nedávno jsem zkusila vysadit lepek svedivost se snizila asi o 70 %. Znamená to vyřadit pšenici, ječmen, žito, oves a výrobky z nich. U bezlepkové diety je třeba si všímat složení výrobků, které nejsou označeny jako bezlepkové. Lepek může být obsažen i ve výrobcích, kde by ho člověk běžně nehledal, např. v některých marinádách, kečupu, aj. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří ovoce, zelenina, vejce, koření, rýže, kukuřice, sója, jáhly, pohanka, proso, brambory, luštěniny, amarant, svatojánský chléb, ořechová mouka, maniok, sladké brambory, sorgo (africké proso), Maizena (kukuřičný škrob), Solamyl (bramborový škrob). Potraviny bezlepkové po úpravě jsou potraviny, ze kterých byl odstraněn lepek a zbylé množství lepku nepřekračuje 1 mg/100 g výrobku (např. bezlepkový pšeničný škrob). Tyto potraviny jsou graficky označeny přeškrtnutým klasem, slovně označeny "bez lepku", "gluten-free", "gluten-frei", "gliadin-fri", "sin gluten", "sans gluten", "senza glutine". Výrobci bezlepkových potravin jsou povinni testovat hotové výrobky na přítomnost lepku. V ČR toto testování provádí Mikrobiologický ústav AV ČR a jako konzultant Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Některé potraviny zdravé výživy obsahují lepek. Jsou nevhodné pro pacienty s celiakií. Např. rostlinná masa Klaso, Seitan, Robi obsahují pšeničnou bílkovinu, kuskus (těstoviny z tvrdé pšenice, které mají podobu zrníček), bulgur (hrubě mletá nebo drcená zrna naklíčené pšenice), melta (náhražka kávy – je vyrobena ze žita). Některé potraviny zdravé výživy jsou naopak vhodné pro nemocné s celiakií, např. sójové maso a sójové mléko (obojí obsahuje sójové bílkoviny), šmakoun (je vyroben z vaječných bílků), polenta (kukuřičná kaše), karob (mletý svatojánský chléb (plody rohovníku (tmavě hnědé lusky), používá se místo kakaa)), tempeh (sójový sýr), tofu (vyrobeno ze sójového mléka). Typy a rady pro bezlepkovou kuchyni. Bezlepková mouka (nahrazuje pšeničnou mouku), více saje vodu, je třeba ji přidat o 1/10 méně než pšeničnou mouku nebo dát více vody. Pro nadlehčení těsta se přidává více prášku do pečiva, např. 1 prášek do pečiva místo 1 prášku. Výrobek z bezlepkové mouky se více drobí a je křehčí, protože bezlepková mouka drží těsto méně při sobě. Obvykle se tento problém řeší přidáním vejce nebo se dává méně oleje, ořechů, medu, jogurtu, apod.. Není dobré kupovat kukuřičnou mouku ve velkém množství. Je tučná, rychle žlukne a hořkne. Doporučuje se uchovávat větší množství v chladničce. Těstoviny se nahrazují bezlepkovými těstovinami. Nedoporučuje se vysypávat plech sójovou moukou, při pečení se připaluje a je hořký. K zahuštění se používá místo pšeničné mouky buď bezlepková mouka nebo Maizena (kukuřičný škrob) nebo Solamyl (bramborový škrob). Bezlepkové pečivo se rychleji kazí, je nutné ho skladovat v lednici. Krupice se nahrazuje kukuřičnou nebo pohankovou krupicí. Bezlepkové výrobky lze koupit ve speciálních obchodech, ale též v hypermarketech Globus, Tesco, Hypernova. Mléko a mléčné výrobky je třeba nahradit bezlaktózovými výrobky, např. výrobky ze sóji, rýže. Mezi nemléčné zdroje vápníku patří: brokolice, fazole, kapusta, petržel, pastinák, řeřicha, červená řepa, rozinky, mandle, sezamová semínka, vlašské ořechy, mořské řasy (např. agar, kelp, kombu, wakame, hiziki, duke). Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|