dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny

Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny

Icona

Dotaz

Dobrý den, dcera absolvovala enterobioptické vyšetření na gastroenterolog. pracovišti na doporučení pediatra s výsledkem: intolerance laktózy a ve zprávě od lékařky uvedeny hodnoty: bez morfolog. projevů CS/MAS, Autoprotilátky EMA negativní AtTGA negativní, jen Kravské mléko IgG 1,74, kasein IgG 1,708, intolerance laktózy. Bohužel nám pani doktorka řekla jen velmi málo ke způsobu stravování, jen že dcera může zakysané výrobky. Od té doby se dceři začali dělat vyrážky po stranách hýždí – typu kopřivka, přestože se mléčným výrobkům vyhýbá zcela (kožní vyrážky se i nadále tvoří) a já mám obavy, aby jí nechyběl vápník či jiné potřebné vitaminy když uvedené ze stravy vyloučila zcela. Proto jsem se na Vás obrátila s prosbou jestli bychom nenašli v okolí Brno, Blansko dietního specialisty, který by nám zopakoval vyšetření na intoleranci laktózy (jiným způsobem než enterobiopsie), alespoň jsem se dočetla, že jsou ještě jiné metody. Abychom si potvrdili nutnost dodržování diety anebo zjistili konrétní dietní režim, který je nutný dodržovat opodstatněně na základě výše uvedených výsledků. Pani doktorka z gastroenterol. pracoviště si nás už více nepozvala. Ráda bych znala názor ještě jiného lékaře rovněž v souvislosti s kožními problémy. Moc děkuji za odpověď.

Hana, Dobříš
Odpověd

Vážená paní, Vaše dcera udělala velice dobře, že vyřadila ze svého jídelníčku mléko a mléčné výrobky. Z údajů, které jste uvedla v dotazu (kravské mléko IgG 1,74, kasein 1,78 (kasein je mléčná bílkovina, je obsažen nejen v mléku, ale i v mléčných výrobcích) svědčí o tom, že Vaše dcera má alergii na mléko a mléčné výrobky (IgG je imunoglobulin, který je ukazatelem alergických reakcí. Potravinová alergie je nežádoucí reakce imunitního systému na neškodné látky, které imunitní systém považuje za škodlivé a vytváří proti nim protilátky) a také má intoleranci laktózy. Alergie se projevuje velice pestrou škálou různých příznaků, např. senná rýma, kýchání, kopřivka (kožní projev), atopický ekzém, poškození střev (morfologické změny na střevech), aj. laktózová intolerance znamená nesnášenlivost mléka, jedná o stav, kdy v organismu zcela chybí nebo je zastoupen v nedostatečné míře enzym laktáza (enzym štěpící laktózu /laktóza je mléčný cukr/). Existují tři stupně laktózové intolerance (nesnášenlivosti laktózy): 1. stupeň – nesnášenlivost pouze mléka. 2. stupeň nesnášenlivost mléka a mléčných výrobků. 3. stupeň nesnášenlivost mléka, mléčných výrobků a másla. Existuje nejen potravinová alergie, ale též alergie na prach, roztoče, čistící a kosmetické přípravky, pylová alergie. Potravinová alergie se léčí vynecháním potravin, u kterých jsou prokázány projevy alergie. V dotazu uvádíte, že u Vaší dcery se objevuje kopřivka (jeden z projevů alergie) i po vynechání konzumace mléka a mléčných výrobků. Z toho je zřejmé, že Vaše dcera může mít alergii nejen na mléko a mléčné výrobky, ale i na jiné látky. Doporučuji Vaši dceři navštívit alergologa, který ji udělá komplexní alergologické vyšetření a zjistí všechny látky, na které má Vaše dcera alergii. Mléko a mléčné výrobky lze nahradit rostlinnými mléky a výrobky z nich, např. rýžovým mlékem, ovesným mlékem, sójovým mlékem, výrobky ze sóji (sójový jogurt, tofu, tempeh, aj.). Bezlaktózové mléko a mléčné výrobky jsou řešením pro jednice trpící pouze nesnášenlivostí laktózy, nikoli pro jedince, kteří mají kromě intolerance (nesnášenlivosti) laktózy alergii na mléko (konkrétně alergií na kasein – mléčná bílkovina). Po odstranění laktózy z mléka a mléčných výrobků nedojde k odstranění kaseinu. Kasein (mléčná bílkovina) je obsažen v mléce i v mléčných výrobcích (i v zakysaných mléčných výrobcích). Mléko a mléčné výrobky jsou sice velmi bohatým zdrojem vápníku, ale vápník se nachází též v telecím mase, sardinkách, vejcích, celozrnné a sójové mouce, ovesných vločkách, vlašských ořeších, sójových bobech, petrželi, květáku, řeřiše. Vápník též obsahují rajčata, banány, sušené meruňky, rybíz, mandle. Vápník je sice hodně obsažen v rostlinách, ale z rostlinných zdrojů ho tělo dokáže využít pouze cca z 60 %. Pro dostatečné vstřebání vápníku je nezbytný dostatek vitamínu D (zdroj: mořské ryby, vejce, sluneční záření). Vstřebávání vápníku snižují perlivé nápoje, kofein (tj. káva, nápoje typu coca-colla), dlouhodobé užívání některých léků, kyselina šťavelová (je obsažena ve špenátu, rebarboře, mangoldu, červené řepě, čokoládě), kyselina fytová (je obsažena v syrových obilninách, olejninách, luštěninách – její účinnost klesá s klíčením, tepelnou úpravou. Doporučuji Vaší dceři pravidelné lékařské vyšetření ohledně vápníku, tj. laboratorní vyšetření krve na přítomnost minerálů (biochemické vyšetření krve) a vyšetření denzity (hustoty) kostí a dle výsledků těchto vyšetření případně nahradit vápník medikamentózně (tj. formou doplňků výživy). Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 27.11.2011

Mohlo by Vás zajímat: