dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Bezlepkové dietní stravování

Bezlepkové dietní stravování

Icona

Dotaz

Dobrý den, mám takový problém. Mám bezlepkovou dietu. Od malička jsem jedla bezlepkové věci. Měla jsem normalní váhu. Potom jsem to přestala dodržovat, protože mi z toho nic nebylo. Ted mám ale problémy. Zhubla jsem a býva mi špatně. Byla jsem u doktorky. Dělala mi ultrazvuk střev a nasadila probiotika. Pila jsem nutridrinky a váha se mi zvedla o 2 kg. Teď bohužel to jde zase dolu. Dietu držím, všechno čtu, nevim co dělám špatne... Můžete mi poradit?

Jucinka, Benešov
Odpověd

Vážená paní, v případě celiakie je třeba dodržovat bezlepkovou dietu celoživotně. Při nedodržení diety se nemusí trávicí potíže dostavit ihned, ale až po určité době, jak tomu bylo ve Vašem případě. Co se týká bezlepkové diety, je třeba si všímat složení výrobků na obalu. Lepek bývá obsažen i tam, kde by ho člověk nehledal, např. v některých sýrech, kečupech, paštikách, uzeninách, jogurtech, pudincích, apod. Bezlepkové výrobky bývají označeny graficky (přeškrtnutý klas) nebo slovně. Z Vašeho dotazu usuzuji, že jste si nedodržováním bezlepkové diety podráždila střeva. Proto Vaše potíže přetrvávají, přestože již dodržujete bezlepkovou dietu. Jako doplněk výživy doporučuji i nadále pít Nutridrink (kromě Nutridrinku multi fibre, obsahuje vlákninu) a probiotika. Vhodná je konzumace zakysaných mléčných výrobků s nižším obsahem tuku a též je třeba dodržovat bezlepkovou dietu. Doporučuji Vám konzumovat stravu, která šetří trávicí trakt, tj. šetřící bezlepkovou dietu a postupně pozvolna přecházet na běžnou bezlepkovou stravu. Je třeba šetřit střeva, trávicí trakt termicky (ne příliš horké ani příliš studené), mechanicky (ne slupičky, zrníčka, pecičky, šlachy, kůrky, ne např. ořechy, semínka, celozrnné bezlepkové výrobky) a chemicky (ne nadýmavé potraviny, např. hrušky, luštěniny, hlávkové zelí, kapusta, česnek, cibule – cibule se používá pouze na vydušení, okurka, ředkvičky, ředkev), pikantní a dráždivá jídla, tj. hodně kořeněná a tučná jídla, např. plísňové sýry, naložená masa v marinádách, slanečci, očka, apod.). Vše o bezlepkové dietě a dietní jídelníček najdete na našich webových stránkach. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 8.10.2011

Mohlo by Vás zajímat: