Dotaz
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Je mě 67 let a již dlouho bojuji s nadváhou. Podle mého jím poměrně málo ale mám hodně stresů a málo pohybu. Mám zvýšený cholesterol a beru Simvastin a mám 6,2. Trpím na záněty žaludku. V červenci jsem byla na hysterktomii a postihla mě plicní emboli a to již po druhé. První byla v roce 1998. Z toho důvodu jsem na Warfarinu. I když jsem se ptala v nemocnici zda by mě nemohli sestavit asi na 3 týdny jídelníček tak to odmítli. Nejvíce mě teď vadí ten Warfarin prý se u něho nesmí zelenina a tak nevím jak budu s váhou za pár měsíců vypadat když jsem se snažila jíst zeleninu kvůli váze. Prosím nemohli byste mě poradit dietu s mými problémy: warfarin, cholesterol, nadváha a žaludek. Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den.
Eva, Žďár nad Sázavou |
| Odpověd
Vážená paní, doporučuji dodržovat dietu šetříci kombinovanou s dietou redukční s omezením cholesterolu a rovnoměrný příjem vitamínu K. Šetřící dieta znamená vyvarovat se potravin nadýmavých (např. Luštěniny, květák, zelí), pikantně kořeněných, dráždivých (silný vývar, alkohol, černá káva), tučných (odpovídá i zásadám redukční diety), příliš horkých a příliš studených, potravin obsahujících šlachy, chrupavky, zrníčka, pecičky, kůrky, tvrdých potravin. Kuchyňské úpravy: dušení (na vodě, v páře), vaření, pečení (v alobalu, tuk se dává až do hotových pokrmů, péci ve vlastní štávě, podlévat, na povrch nesmí být kůrka), zapékání (bez kůrky na povrchu), opékání na sucho, gratinování. Tuk se dává na konec až do hotových pokrmů. Zahuštuje se zálivkou nebo dietní jíškou (mouka se opéká na sucho). Výběr potravin pro Vaši kombinovanou dietu s ohledem na cholesterol: Maso: libové vepřové, ryby (málo tučné-např. Kapr, filé, pstruh, lín, cejn), menší množství drůbežiho masa (kuře, krůta-např. Rizoto, zapékané s brambory - obsah vitamínu K záleží na tom čím je drůbež krmena), libová šunka, jemné salámy, párky. Mléko a mléčné výrobky: polotučné mléko a mléčné výrobky, jogurty (bílé, s povoleným druhem ovoce pouze v malém množství kvůli bakteriím které produkují vitamín K), smetana s nižším obsahem tuku, sýry do 30 % tuku v sušině (ne pikantní, plísnové, romadur, olomoucké tvarůžky, tavené sýry, žervé, Gervaise, apod., lučina, tvaroh. Ne zakysané mléčné výrobky. Ovoce: jablka, merunky, broskve, nektarinky, banány, vodní i cukrové melouny (vyndat pecky), stáva z hroznového vína, pomeranče, mandarinky, grepy. Pyré, ovocné štávy, rosoly, kompoty (ne ovoce s bobulemi (borůvky), nadýmavé (hrušky, ořechy); Zelenina: mrkev, celer, petržel, malé množství hrášku, květáku, zelených lusek, brokolice, rajčata bez zrníček, brambory, rajčatová štáva, protlak. (ne nadýmavá zelenina: zelí, ne špenát-obsahuje velké množství vitamínu K) Cibule pouze na vydušení. Vejce: pouze bílky cholesterol je obsažen ve žloutku; Obiloviny: bílé pečivo, krupice, ovesné vločky, rýže, piškoty, netučná vánočka (bez rozinek), rýžová mouka, rýže, pšeničná bílá mouka, dětská krupička, kukuřičná mouka i krupice bramborový i kukuřičný škrob (Solamyl, Maizena), bezvaječné těstoviny. Tuky: kvalitní rostlinné oleje- řepkový, slunečnicový. Malé množství olivového a sójového oleje (velké množství vitamínu K), rostlinné tuky (Rama, Perla, Flora); Polévky: místo hlavního jídla; Příkrmy: vše mimo kynutých knedlíků; Koření: vývar z kmínu, hub, červená paprika, ne zelené natě (vysoký obsah vitamínu K); Nápoje: pitná voda, stolní vody, minerálky bez CO2 i bez příchutě, čaje (kromě bylinných, zeleného, šípkového; Místo cukru, medu používat nekalorická náhradní sladidla (např. Aspartam, Acesulfam K). Doporučuji Vám zařadit tělesnou aktivitu (chůze, plavání, procházky přírodou), vyhýbání se stresu, vhodnou relaxaci (procházky přírodou, aromaterapii, poslech hudby, zájmovou činnost, kontakty s přítelkyněmi). Rovněž doporučuji sledovat porce (čas, množství – zpočátku vážit), příležitost (např. U televize, ze stresu), jíst v klidu, pomalu, kousat, dostatečný pitný režim. Porce: 100 g masa, 250 g brambor, 205 g ovoce, zeleniny, 60 g těstovin, 80 g rýže. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připopmínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|