dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskDieta na slinivku
DotazDobrý den, je mi 27 let a nedávno mi byl zjištění lehký zánět slinivky břišní. Chtěl bych Vás požádat, zda byste mi mohla poradit, jaké potraviny jsou vhodné a jaké ne.Milan, JilemniceOdpovědDobrý den, u lehkého zánětu slinivky břišní je potřeba abyste se v jídle vyvaroval tučných jídel, přesolených a překořeněných pokrmů. Z masa vybírejte libové druhy jako je kuřecí, králičí maso, ryby, vepřová kýta, hovězí zadní. Uzeninu doporučuju jen jemnou libovou - kuřecí párek, kuřecí šunka. Mléčné výrobky zařazujte polotučné nebo nízkotučné, sýry do 30 % t. v s. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - kefír, podmáslí, acidofilní mléko, jogurty bílé nebo ovocné s meruňkovou, broskvovou, jablečnou příchutí. Vhodné jsou tvarohy jak tvrdý na posypání tak měkký (opět polotučné nebo nízkotučné varianty). Pečivo jezte spíše bílé, ne čerstvé hned po upečení (takové pečivo nadýmá). Pokud Vám bude dělat problém celozrnné pečivo tak ho raději vynechte. Ze zeleniny používejte mrkev, celer, petržel, dýně, cuketa, malé množství hrášku, malé množství květáku, špenát, brokolice, salát hlávkový, řepa červená, zelí čínské, kedlubnu. Vynechte česnek, cibuli, zelí, kapustu, papriku. Z příloh jsou vhodné brambory, ryže, těstoviny. Vejce je vhodné na přípravu pokrmů, nedoporučuji vejce smažená nebo vejce natvrdo. Nepoužívejte ostré druhy koření, vhodné je používat bylinky - pažitka, petrželka, bazalka. Důležitá je však technologická úprava pokrmů - nepoužívejte smažení, grilování, vhodné je vaření, dušení, zapékaní ve vodní lázni, předcházejte tomu, aby se na jídle nezačali tvořitl spálená a opečená místa. Vše připravujte nasucho (opékaní masa, rýže..) tuk dávejte do hotového pokrmu, zahušťujte moukou opraženou nasucho a 20 minut povařenou. Obecně pak dodržujte režim diety č. 4 s omezením tuku. S pozdravemnutriční terapeutka redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 16.12.2009Mohlo by Vás zajímat: