dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskDieta na snížení kyseliny močové v krvi
DotazDobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Můj syn má 25 let, je zdravý, štíhlý, pracuje a denně sportuje. Po onemocnění v krku při kontrole mu byla zjištěna v . Dostal od lékařky letáčky jakou má dodržovat dietu na cholesterol i na kyselinu močovou. Podle letáčků co může jíst při dietě nízkocholesterové nemůže jíst u diety při dně na kyselinu močovou. Vůbec nevím co je vhodné na tyto dvě diety používat za potraviny a jak to skloubit, protože se vzájemně vylučují. Ráda bych věděla co všechno může syn jíst, aby měl všechny správné živiny také s ohledem k jeho věku. Nevím kde více čerpat informace, protože skloubení těchto dvou diet jsem na internetu nikde nenašla. Děkuji za informace.Aja, HumpolecOdpovědPřeji pěkný den. Dodržovat dietní opatření při zvýšené hodnotě kyseliny močové je velice důležité, protože její vysoká hladina v krvi může způsobovat dosti bolestivé otoky kloubů (nejčastěji palce u nohy). Toto onemocnění se nazývá dna. Velmi pozitivní je, že je Váš syn štíhlý a sportuje. Při současně zvýšené hladině cholesterolu by byla obezita nepříznivá v souvislosti se srdečně-cévními příhodami. V dietě u pacientů současně ohrožených záchvatem dny omezujeme příjem purinů, živočišných tuků a cholesterolu. Velký důraz je kladen na dostatečný příjem vhodných tekutin (především čistá voda, 2–3 l v průběhu celého dne), aby se mohla kyselina močová dobře vylučovat z těla. V případě fyzické aktivity a horkého počasí potřeba tekutin ještě stoupá. Alkoholické nápoje nejsou vhodné, povolený je omezený příjem vína do 1 dcl/den (lépe vinný střik). Vylučujeme pikantní, kořeněné pokrmy. Dbáme na dostatečný přísun ovoce, zeleniny a (opakuji) tekutin. Potraviny, které vylučujeme při ohrožení dnou: drobné ryby (sardinky, šproty, ančovičky apod.), jikry, kaviár, nakládané ryby, masa mladých zvířat, uzeniny, slanina, nakládaná masa, vnitřnosti, krev, čočka, hrách, fazole, špenát, zelený hrášek, česnek, čokoláda, kakaový prášek, droždí, fíky, kořeněné, zrající a plísňové sýry, silné masové vývary, masové bujóny, sojová omáčka, chilli a kari koření, pikantní omáčky a dresinky. Obecně omezujeme maso, když už ho jíme, tak v malých porcích. Vhodné jsou náhražky masa Robi (rostlinná bílkovina), tofu (sojová bílkovina) a Šmakoun (z vaječných bílků – velmi vhodné). Další vhodné potraviny a doporučení pro kombinaci těchto dvou diet: ovoce (hrozinky, banán, hruška, jahody, třešně, pomeranče, grep, kiwi), zelenina (kromě těch zakázaných), mléčné výrobky (vynechat plnotučné a smetanové) – mléko (netučné, polotučné), podmáslí, kysané výrobky, sýry (do 30% t.v sušině), tvaroh, jogurty (do 3% tuku); losos (menší porce), pečivo, brambory, rýže, rostlinné tuky (především olivový olej), vaječné bílky, koření – kmín, pažitka, majoránka, petržel; nesmažit, nepřejídat se, pravidelný pohyb, dostatek tekutin. S přáním pevného zdraví.Ing. Anna JermářováNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 23.7.2011Mohlo by Vás zajímat: