dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Dieta při ileus

Dieta při ileus

Icona

Dotaz

Dobrý den vážená redakce, obracím se na vás s prosbou o radu i když jsem nenašla svou diagnozu ve vašem seznamu. Jedná se o ileus, který jsem měla v posledním roce 2x. Pokaždé se povedlo ho rozehnat infzuzemi a bylo mi doporučeno, abych se snažila vyhnout operaci, protože jsem po gynekologickém ozařování. Propustili mne s doporučením dodržovat celoživotně šetřící dietu. Taková ta obecná, kterou máte na svých stránkách i vy se příliš nehodí, protože rozhodně nesmím jakékoliv slupky, semínka a ořechy, ale dál si nevím rady - mohli byste mi pomoct? Děkuji

Věra, Kodaň
Odpověd

Vážená paní, dieta šetřící (dieta č. 2) je dieta, která šetří trávicí trakt po stránce mechanické (strava nemá obsahovat žádná semínka, slupky, kůrky, šlachy, kůže), termické (strava nemá být ani příliš horká ani příliš studená) a po stránce chemické. Technologické postupy: vaření, dušení, pečení (v alobalu bez tuku, teflonu), tuk se nesmí přepalovat, maso opékáme na sucho nebo v horkovzdušné troubě, podlijeme ho malým množstvím vývaru nebo vody a máslo nebo rostlinný olej přidáme až na konec. Pokrmy se zahušťují nasucho opraženou moukou, bešamelem, zálivkou, Maizennou (kukuřičný škrob) nebo Solamylem (ale Maizenna je chutnější), brambory. Další úpravy: opékání, zapékaní, blanšírování, gratinování (nakonec se zapeče tvrdý sýr), vaření v páře. Strava je pravidelná, menší porce, ale častěji (jí se 5-6x denně). Pitný režim: 2,5-3 l tekutin denně (do tekutin se počítají i polévky). Výběr potravin: Maso a uzeniny: libová masa (hovězí, vepřové, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, rybí file, tresky, sladkovodní ryby (kapr, pstruh, lín, hejk), sójové maso (plátky, kostky). Drůbeží nebo vepřová šunka, debrecínská pečeně, drůbeží salám, drůbeží, dietní párky. Tuky: máslo, pomazánkové máslo bez příchuti, rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový), rostlinné tuky (Rama, Alfa, Flora, Perla). Tuky se dávají do hotových pokrmů. Mléko, mléčné výrobky: mléko a všechny druhy mléčných výrobků s nízkým obsahem tuků, acidofilní mléko, kefír, bílý jogurt, jogurt s povolenými druhy ovoce, sýry (žervé, gervaise, Lučina, lipno, apod. Eidam do 30% tuků v sušině), tvaroh. Ovoce: zralá jablka, broskve, meruňky, banány, grepy, pomeranče, mandarinky. V malém množství lze podávat švestky, višně, třešně (syrové i kompoty). U melounů a hroznového vína konzumujeme jen dužinu (zrníčka vyndáme). Lze podávat ovocné šťávy, pyré, rosoly, mošty, džusy ředěné vodou. Zelenina: mladá, nenadýmavá mraženou, sterilovanou, saláty (hlávkový, ledový a jejich odrůdy, např. Lollo bianco, lollo roso,apod.), mrkev, celer, petržel, brokolice. V menším množství hrášek, fazolka, kukuřice, květák, mladá kedlubna, červená řepa, špenát (bez česneku), rajčata, rajčatový protlak, kečup (ale nesmí být ostrý). Zelenina je jako příloha nebo pokrm. Houby: žampiony; Polévky: zahušťovat na sucho opraženou moukou, brambory, bešamelem, tuk se přidává až do hotové polévky. Jako zavářky lze použít nudle, rýži, krupici, ovesné vločky, kapání, noky, strouhání, mlhovinu (vaječnou, bílkovou), sedlinu, sušenou housku. Používají se vývary z netučných druhů mas a povolené zeleniny. Omáčky: zahušťují se jako polévky, tuk se dává až do hotových omáček. Vhodné jsou: koprová, rajčatová, citrónová, dietní svíčková. Omáčky se nepodávají příliš často. Příkrmy: všechny kromě kynutých knedlíků, smažených brambor a luštěnin. Pečivo: pouze světlý chléb, toustový chléb, veka, rohlíky, housky. Bezmasá jídla: nákypy, pudinky, žemlovky, těstoviny s tvarohem, pokrmy z rýže, krupicová, vločková, rýžová kaše, zeleninové nákypy, zapékaná zelenina, dušená zelenina s brambory jako příloha. Moučníky: piškotová těsta (např. piškotové rolády plněné džemem), moučníky z odpalovaného těsta plněné pudinkovými krémy, piškoty. Koření: sušené zeleninové natě, kopr, petrželka, pažitka, vývar z cibule, cibule na vydušení, vývar z hub, majoránka, bobkový list, sladká mletá paprika, saturejka (nahradí pepř), libeček, bazalka. Nápoje: stolní a minerální vody s minimálním obsahem CO2, ovocné šťávy, voda se šťávou, mošty, džusy ředěné vodou, bylinné čaje, ruský čaj, zelený čaj, šípkový čaj, instantní káva bez kofeinu, nízkostupňové pivo. Příklad jídelního lístku Sn.: Čaj. Veka. Lučina. Př.: Jablečné pyré. O: Zeleninová polévka s ovesnými vločkami. Kuřecí roláda se šunkou. Bramborová kaše. Salát z červené řepy. (bez pikantního nálevu, nejlépe dělaný doma). Sv.: Meruňkový jogurt. V.: Žemlovka s tvarohem, jablky a sněhem z bílků. Sn.: Čaj. Houska. Rama. 30% eidam. Pažitka. Př.: Mrkvový salát s jablky. O.: Polévka rajská s rýží. Vařené hovězí maso. Rajská omáčka. Noky z odpalovaného těsta. Sv.: Acidofilní mléko. Grep. V.: Dušené filé z tresky na kořenové zelenině. Brambory. Sn.: Bílá káva. Rohlíky. Med. Př.: Banánový koktejl. O. Kuřecí vývar s nudlemi. Vepřové maso na mrkvi. Brambory. Sv.: Bílý nízkotučný jogurt. Broskev. V.: Dietní rizoto s krůtím masem a mraženou zeleninou. Ledový salát s citrónovou šťávou. Děkuji za Váš dotaz S pozdravem

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 10.12.2009

Mohlo by Vás zajímat: