dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskDieta při onemocnění dnou
DotazDobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jedná se o nemoc dna. Mažel již 3 týdny trpí bolestmi palce, dodržuje dietu při dně, bere 1x denně Milurit, ale žádné známky zlepšení nepřicházejí, pořád má oteklý jako bambuli a bolestivý na dotek. Chtěla bych se optat jak dlouho může trvat návrat k normálu. Děkuju moc za Vaší odpověď. Krásný den.Marcela, KopřivniceOdpovědVážená paní, Uvádím zásady diety při onemocnění dna. Nemoc dna je celoživotní, střídají se období klidu a bolesti (dnavý záchvat). I při onemocnění klidu je třeba dodržovat zásady diety, zvýšená hladina kyseliny močové (kyselina močová je konečný produkt metabolismu purínů) je stále přítomná, přestože se neprojevuje. Nedodržení diety v klidovém období způsobí otoky kloubů, hlavně palce u nohy a bolesti a zhoršení onemocnění. Známky zlepšení přicházejí velmi pomalu, u každého jedince je doba, kdy nastaně klidové období (bez otoku, bez bolesti) individuální. Je třeba se vyhnout nejbohatším zdrojům purínů (kaviár, jikry, vnitřnosti, droždí, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao). Je nutná redukce tělesné hmotnosti v případě nadváhy, pokles tělesné hmotnosti nemá být prudký, nemá přesáhnout úbytek 0,5-1,0 kg za týden, jinak se zhorší onemocnění dnou. Je vhodné si rozložit stravu do tří až čtyřhodinových intervalů během celého den. Doporučuji jíst 5x denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře), ale není třeba striktně dodržovat časy jednotlivých jídel. Rozvržení stravy do 5 porcí během den zajišťuje její pravidelnost. Hladovění je nevhodné, nepříznivě ovlivňuje metabolismus kyseliny močové. Je třeba nekonzumovat dráždivé látky (dráždivá koření [např. pepř, chilli], dráždivé kořenící směsi, uzeniny, kořeněné, zrající, plísňové sýry [olomoucké syrečky, romadur, Niva, apod.], pikantní tučné saláty [rybí, vlašský, apod.]). Doporučuji konzumovat mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků: polotučné mléko, tvrdé sýry (např. eidam, uzený není moc vhodný) do 30% tuku v sušině, polotučný tvaroh, nízkotučné jogurty, zakysané mléčné výrobky (např. podmáslí, biokys, kyška, kefír, actimel, apod.) - pozitivně působí na střevní mikroflóru, podporují imunitu, libová masa, netučnou drůbež (dietní kuře, krůta), ryby, nahrazovat živočišné tuky tuky rostlinnými, používat rostlinné oleje, rostlinné roztíratelné tuky, máslo pouze občas, konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Ořechy, mandle jsou vhodné, ale ne ve velkém množství, jsou příliš tučné. Burské oříšky jsou velmi kalorické, nedoporučuji je konzumovat ve velkém množství. Váš jídelníček může být zpestřen různými semínky (např. Lněná, sezamová dýňová slunečnicová), ale nekonzumovat jich velké množství, jsou tučná. Sójové maso i sójové mléko je vhodné, vhodné jsou i další náhrady masa: "robi" (směs rostlinných bílkovin), "klaso" (základem je pšeničná bílkovina). Vhodné je i tofu (vyrobeno z fermentovaného sójového mléka), šmakoun (vaječná bílkovina - lehce stravitelná, výborný zdroj bílkovin). Je velice důležité omezit solení z důvodu hypertenze, sůl lze částečně nahradit bylinkami (např, bazalka, kopr, zelená petrželka) Nutný je pravidelný pitný režim 2-3 l tekutin denně (do příjmu tekutin se počítají tekutiny obsažené v potravinách, např. polévky), ne sladké nápoje, minerálky, černá káva, silný černý a zelený čaj, ale stolní vody bez příchutě (např. Rajec, Aquilla, Toma natura, Dobrá voda, apod.), ovocné čaje, žitná káva. Doporučuji dostatečný pohybový režim dle Vašich fyzických možností (např. plavání, aerobik, cyklistika, apod.) důležitá je chůze, hlavně chůze do schodů, do kopce, pravidelné cvičení 15-20 minut denně. Můžete zařadit 1x týdně ovocno-zeleninový, odlehčovací den, to znamená, že budete celý den konzumovat pouze ovoce a zeleninu nebo jen zeleninu nebo jen ovoce syrové, tepelně upravené bez použití tuku, mouky, cukru (lze použít náhradní nekalorické sladidlo např. Aspartam). V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníčky s kódy DNA-1 a DNA-2, které najdete na stránce s jídelníčky. Můžete také vyzkoušet naše recepty při dně. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 2.12.2010Mohlo by Vás zajímat: