dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Dieta při onemocnění jater

Dieta při onemocnění jater

Icona

Dotaz

Dobrý den, Mám takový dotaz. Můj kamarád má zdravotní problém a hodně onemocnění. Doktoři mu zjistily že má cholesterol na 12, silná DNA, funkce jater na 15 % a hodně zvětšený, a náběh na celkové selhání organismu. Váží 103 kg a měří 183 cm. Chtěla bych se zeptat na jídelníček co může a nesmí jíst, protože jeho praktická doktorka mu nic neřekla a on si není jistý v jídle. Děkuji za odpověd a za radu.

Hana, Praha
Odpověd

Vážená paní, pro všechny pacienty s onemocněním jater platí tyto zásady: a) zákaz nadměrné tělesné námahy b) absolutní zákaz alkoholu (i kapky proti kašli s alkoholem), c) zákaz hepatotoxických látei i některých léků (např. Paralen) Jelikož funkce jater Vašeho kamaráda je výrazně snížená, doporučuji omezit bílkoviny na 50 g denně a tuky rovněž na 50 g denně. V dietě budou převažovat sacharidy. Rovněž doporučuji vynechat živočišné tuky (máslo, sádlo), vaječný žloutek (vysoká hladina cholesterolu), nesolit (jestliže jsou otoky v dutině břišní), nejsou-li pouze omezit solení. Neslanou chuť lze zastřít povolenými druhy koření a bylinek. Kuchyňská úprava je šetřící (mechanicky (ne zrníčka, slupky, kůrky, šlachy, apod.), termicky (ne příliš studené nebo horké), chemicky (ne dráždivé látky (koření, např. pepř, chilli, pochutiny, např. hořčice, sójová omáčka, worchesterová omáčka, maggi. apod.). Kuchyňské úpravy: vaření, vaření v páře, dušení, opékání na sucho (bez tuku), pečení v alobalu (bez tuku) nebo ve speciálním nádobí (teflonové), tuk se vkládá až do hotových pokrmů. Zahušťuje se Solamylem, Maizzenou nebo zálivkou z mouky opražené na sucho a zředěné tekutinou, moxovanou zeleninou, strouhanými brambory. Výběr potravin maso: libové hovězí, vepřové králičí, rybí filé, netučné ryby (lín, pstruh, hejk, treska), kapr, krůtí maso, kuřecí (ne často) uzeniny: nepoužíváme mléko a mléčné výrobky: nepoužíváme mléko jako samostatný pokrm, sýry nepoužíváme (jsou slané), v omezeném množství šlehačka, smetana (i zakysaná), žervé a podobné výrobky, např. Lučina, tvaroh, jogurty. vejce: pouze bílek tuky: kvalitní jednodruhové oleje (např. olivový, slunečnicový) obiloviny: ve větším množství nepoužíváme. Mouku lze nahradit nízkobílkovinnou moukou, Solamylem, Maizzenou. pečivo: nízkobílkovinné neslané luštěniny: nepoužíváme zelenina: mražená, sterilovaná, čerstvá, nenadýmavá. Mrkev, celer, petržel, hlávkový salát a jeho odrůdy (salát lolo bianco, lolo roso), ledový salát, čínský salát, čekankové puky, rajčata loupaná bez semen, rajčatový protlak, v malém množství květák, brokolice, červená řepa. Ovoce. vyzrálé, čerstvé, šťávy, loupané, džusy, pyré, rosoly, kysely, ovocné kaše, mošty. Banány, jablka, broskve, meruňky, nektariny, pomeranče, mandarinky, cukrový meloun, grepy, ryngle. Polévky: slabé masové vývary z libových mas, zeleninové vývary, zavářka: bílková sedlina, bílková mlhovina, občas rýže. Nepodávají se k hlavnímu jídlu, ale jako samostatný pokrm. Příkrmy: brambory v různých úpravách (ne smažené, fritované), nízkobílkovinné těstoviny, noky a knedlíky z nízkobílkovinné mouky (ne knedlíky z kynutého těsta). moučníky: nepodáváme koření: sušené zeleninové natě (petržel, celerová nať, pažitka, kopr, bazalka), bazalka, libeček, meduňka, vývar z kmínu, hub, kůra a šťáva z citrusových plodů, bobkový list. Omáčky: netučné z povolených surovin, např. citrónová, rajská z rajčatového protlaku nápoje: voda, čaj (ruský, zelený, bylinné čaje, slabý černý čaj),džusy z povoleného druhu ovoce ředěné vodou, minerální a stolní vody bez příchuti, sodíku a oxidu uhličitého. Příklad jídelního lístku 1) den Snídaně: Zelený čaj. Nízkobílkovinné pečivo. Med. Přesnídávka: Banán. Oběd: Krůtí přírodní plátek. Bramborová kaše. Salát z čínského zelí. Svačina: Mrkev. Večeře: Nízkobílkovinný chléb. Lučina. Loupané rajče zbavené semínek. Nápoje: Zelený čaj, Aquilla bez příchuti 2. den Snídaně: Ruský čaj. Bílková pomazánka s petrželkou. Nízkobílkovinné pečivo. Přesnídávka: Broskvové pyré. Oběd: Přírodní vepřová pečeně. Brambory. Dušená mrkev. Svačina: Grep. Večeře: Žemlovka s jablky. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 2.2.2010

Mohlo by Vás zajímat: