Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda pomáhá nějaká dieta nebo úprava ve stravování při pálení žáhy. Je mi 35 let. Před dvěmi lety jsem byla těhotná a měla jsem v těhotenství časté pálení žáhy. Pomáhala mi na to soda rozpuštěná ve vodě. Bohužel pálení žáhy mám dodnes, už to není však tak intenzivní. Poradíte mi prosím, zda existují nějaké volně prodejné léky nebo které potraviny pomůžou. Zkouším sodu, ale zdá se že ta už mi nepomáhá. Byla jsem i na vyšetření žaludku a vše v pořádku. Děkují
Renata, Kojetín |
| Odpověd
Vážená paní, Ve Vašem případě se jedná o hyperaciditu (překyselení žaludku), jedním z projevů je pálení žáhy. Jedná se o varovný příznak, který předchází onemocnění žaludku (vředové chorobě žaludku), výsledky vyšetření mohou být negativní. Známý volně prodejný lék he Rennie (pomáhá při překyselení organismu, při pálení žáhy, neutralizuje žaludeční kyseliny). Co se týká stravy, doporučuji nekonzumovat pouze dráždivou stravu, pikantní stravu dráždivá koření (např. pepř, chilli), různé dráždivé kořenící směsi, potraviny v pikantních úpravách (např. maso na grilování v pikantní úpravě), pikantní sýry (např. Niva), černá káva atp... Na pálení žáhy má rovněž negativní vliv nadměrná konzumace sladkých potravin. Tuky sice tlumí žaludeční sekreci, ale ve větším množství mají negativní vliv na tělesnou hmotnost. Doporučuji opatrnost u mléka a mléčných výrobků, léky při hyperaciditě v kombinaci s větším množstvím mléka a mléčných výrobků mají nepříznivé vedlejší účinky. Doporučuji konzumovat mléko a mléčné výrobky, ale ne ve větším množství. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případé dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|