dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskDieta při slinivce
DotazMám otázku. Posledných pár mesiacov mávam bolesti brucha, po vyšetreniach mi lekár povedal, že mám podráždený pankreas. Nepovedal "zapálený", ale podráždený. Údajne podráždenie muselo niečo spôsobiť (možno žalúdočné vredy) a túto príčinu treba zistiť, preto som objednaná ešte na gastroskopiu (o dva týždne). Zatiaľ mi lekár povedal, že sa mám stravovať diétne, a vymenoval tieto potraviny: sucháre, rožky, čaj, vývar, ryža. Už piaty deň teda jem len toto, ale som stále hladná, o týždeň mám ísť na kontrolu, a neviem, či môžem naozaj jesť len toto. Na Vašej stránke som sa dočítala o pankreatickej diéte, ale to sa týkalo stavu po akútnom zápale slinivky, a ten ja zrejme nemám (nemala som). Z liekov mi lekár predpísal len tzv. quamatel a algifen proti bolesti. Nechcem si zhoršiť zdravotný stav nesprávnou stravou, ale jesť len sucháre, ryžu, vývar a čaj je naozaj dosť drsné. Mám 24 rokov, nemám nadváhu ani podvýživu. Prosím, poraďte, či môžem ešte jesť aj niečo iné. S úctouAlexandra, BratislavaOdpovědVážená paní, dietní postup při pankreatické dietě – je individuální a záleží na zdravotním stavu pacienta. Jsou 4 stupně pankreatické diety (dle přísnosti), několik dní velmi přísné diety je dobré pro slinivku, i když méně pro Váš pocit. Při přechodu z jednoho stupně na druhý doporučuji maximální opatrnost - Nové potraviny se zkouší v malých dávkách, při potížích je nutné se vrátit k původnímu stupni, ke stupni, u kterého jste necítila potíže (tj. o stupeň níž). Strava má šetřící charakter (mechanicky (ne slupky, zrníčka, kůrky, šlachy, apod.), termicky (ne příliš horké, studené), chemicky (ne dráždivé látky, nadýmavé potraviny). Stupně pankreatické diety: 1.. stupeň při akutním zánětu slinivky nic ústy, absolutní hladovka, žíznivka (pacient je v nemocnici a dostává infuze) 2.. stupeň čaj s glukózou (glukopurem) po lžičkách (čaj ruský nebo slabý černý), jinak infuze. Strava ústy začíná šlemovými polévkami (vývar z rýže, ovesných vloček), postupně přidat suchary, jablečné pyré, jablečný kompot, mrkvovou šťávu, bramborovou kaši s vodou (ne mlékem). Postupně přidat netučný tvaroh, vařené libové drůbeží maso (krůta, kuře), používáme pouze vaření, vaření v páře, dušení bez tuku. Porce masa, mléčných výrobků podáváme ve u diety při slinivce velmi malých dávkách. Nápoje: ruský čaj, slabý černý čaj. 3.. stupeň porce masa, mléčných výrobků jsou větší, přidává se kompoty (hlavně meruňkový, broskvový, jablečný), další netučné mléčné výrobky, mrkev, petržel. Vaříme, dusíme bez tuku. Nápoje: ruský čaj, slabý černý čaj, stolní vody bez příchuti a oxidu uhličitého. 4.. stupeň (rekonvalescence) strava má realimentační charakter. Potraviny: mléko (pouze při snášenlivosti), hovězí zadní maso, libová šunka, netučné ryby, drůbež netučná bez kůže, hlávkový salát, červená řepa, malé množství fazolky, zeleného hrášku, mrkev, petržel. Nápoje: jako u třetího stupně, postupně jako u diety č. 4. Pokud u nejsou obtíže tak se postupně přechází na dietu č. 4 = dieta s omezením tuků která je ke slinivce šetrná. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínkyEvžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 1.2.2010Mohlo by Vás zajímat: