Dotaz
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak bych se měla stravovat, když po každém jídle a dokonce i pití mě trápí nafouklé břicho. Vyprazdňuji se velmi těžko. Před 3 lety (v 17 letech) jsem měla nasazenou bezlepkovou dietu. Měla jsem vyhlazené střevní klky. Nyní je pro mě nejhůře stravitelné maso, dokonce i ryby. To se cítím těžko. Jsem nafouklá a je mi zle od žaludku a jsem unavená. Myslím si, že se stravuji v pořádku. Dodržuji lehčí stravu (obiloviny, ovoce, zelenina, dietní maso a vařím většinou z tofu, seitanu, tempehu). Jím mléčné i sojové výrobky. Vyhýbám se nadýmavé zelenině. Nevím, kde je chyba. Děkuji předem za odpověď.
Sabina, Ostrava |
| Odpověd
Vážená paní, při vyhlazení střevních klků v zažívacím ústrojí je narušená rovnováha v zažívacím ústrojí. V tomto případě mohou zdravotní problémy způsobovat i potraviny, které neobsahují lepek. Ve Vašem případě je příčinou Vašich potíží též konzumace seitanu, který je stejně jako robi, klaso vyroben z pšeničné bílkoviny a obsahuje velké množství lepku. Doporučuji Vám po dobu Vašich potíží šetřící bezlepkovou dietu. Po odeznění potíží postupný přechod na běžnou bezlepkovou stravu, tj. vynechat pšenici, žito, ječmen, oves a výrobky z nich. Je třeba si všímat složení výrobků. Některé výrobky, např. pudinky, paštiky, jogurty jsou zahušťovány pšeničným škrobem. Vhodné výrobky jsou označeny graficky přeškrtnutým klasem nebo slovně, např. bez lepku, bez glutenu. Zahušťovat lze bramborovým nebo kukuřičným škrobem (Solamyl, Amylon, Maizenna). Šetřící dieta šetří trávicí trakt termicky (ani příliš horké, ani příliš studené), mechanicky (ne slupky, kůrky, zrníčka, pecičky), chemicky (ne nadýmavé, pikantní, dráždivé, tučné potraviny). Tuk se vkládá až do hotových pokrmů. Pšeničnou mouku lze nahradit bezlepkovou moukou. Pokrmy se vaří, dusí, opékají, zapékají, pečou (ale ke konci tepelné úpravy se povrch pekáče přikryje, aby nevznikla kůrka). Výběr potravin: maso - pouze libové, nejlépe kuřecí, krůtí (působí-li potíže), lze ho vynechat; libové ryby (např. pstruh, lín, cejn, filé, mořská i říční štika). Z náhrad masa je vhodné tofu, tempeh, šmakoun (je vyroben z bílkoviny z vaječného bílku, neobsahuje lepek. Je lehce stravitelný, má chuť kuřete a stejným způsobem se upravuje). Mléko a mléčné výrobky – všechny s nižším obsahem tuku, které neobsahují pšeničný škrob. Vejce pouze v lehce stravitelné formě. Tuky: máslo, rostlinné tuky (roztíratelné, jednodruhové oleje). Sacharidové potraviny: v omezeném množství cukr a med. Dále bezlepková mouka, brambory, bezlepkové těstoviny, rýže, bramborová kaše. Pečivo: starší rohlíky, veka, netučná vánočka, mazanec, piškoty. Vše z bezlepkové mouky. Ovoce: čerstvé, kompotované, mražené: banány, citrusové plody, ananasový kompot, jablka, meruňky, broskve, nektarinky, loupané hrozny bez peciček, melouny bez peciček, třešně, višně, vyzrálé švestky. Zelenina: mrkev, celer, petržel, špenát, hlávkový salát, všechny druhy ledového salátu, červená řepa, rajčata bez peciček. Koření: vývar z kmínu, hub, cibule (cibule na vydušení), bobkový list, nové koření, sladká paprika, mletá skořice, majoránka, zelené natě, šťáva z limetek, citronů, pomerančů. Seitan, klaso, robi, bulgur jsou vyrobeny ze pšenice, mají vysoký obsah lepku, jsou pro bezlepkovou dietu nevhodné. Špalda je též nevhodná, jedná se o druh pšenice. V případě Vašeho zájmu si lze na našich webových stránkách objednat jídelníček. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|