dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Dieta při zánětu žaludku / Re: Dieta při zánětu žaludku

Re: Dieta při zánětu žaludku

Icona

Dotaz

Dobrý den děkuji za odpověď. Slabou dietou sem měl na mysli šetřící dietu. V nemocnici mi bylo řečeno že mám zánět žaludku a že mám 4x více kyseliny než bych měl mít. Tudíž by mě zajímalo jak tlumit produkci kyseliny. Děkuji.

Jan, České Budejovice
Odpověd

Vážený pane, doporučuji Vám při zánětu žaludku dodržovat zásady šetřící diety. Produkci žaludeční kyseliny (tj. kyseliny chlorovodíkové, též zvané solné) lze tlumit pravidelnou, nedráždivou, nenadýmavou stravou. Je třeba jíst pomalu, v klidu, jídlo řádně kousat, konzumovat malé porce častěji (rozdělit jídlo do 5–6 denních porcí). Potraviny mají být čerstvé, kvalitní, nemají být připravované na přepáleném tuku. Vhodné je též nevykonávat fyzicky náročnou práci, sport, dopřát si dostatek odpočinku, dodržovat pravidelný režim, týká se nejen stravy, ale způsobu života, např. nepracovat ve směnném provoze – mít pravidelný režim dne. Kofeinové nápoje (černá káva, nápoje typu coca-cola) by se neměly vůbec vyskytovat při zánětu žaludku na Vašem jídelníčku. Tyto nápoje podporují produkci žaludeční kyseliny. Alkohol také přispívá ke zvýšené produkci kyseliny chlorovodíkové. Má být při zánětu žaludku vyloučen. Dovolena je pouze občasná konzumace nízkostupňového piva. Negativní vliv na překyselení žaludku má též kouření a hojná konzumace stravy s vysokým obsahem řepného cukru (sacharózy) a škrobu. Naopak mléčné výrobky a mléko tlumí produkci kyseliny solné. Mléko ale nebývá některými nemocnými s vředovou chorobou žaludku dobře snášeno. Některým nemocným může jeho konzumace způsobit trávicí potíže. Studená pitná voda a minerální vody tlumí produkci žaludeční kyseliny. Jako jednorázová pomoc při zvýšené kyselosti žaludku je doporučována 1 čajová lžička jedlé sody rozpuštěná ve studené pitné vodě. Ale stále platí, že nejlepším antacidem (prostředek tlumící produkci žaludeční kyseliny) je pravidelná strava, rovnoměrně rozložená do malých porcí, konzumovaná v klidu, řádně kousaná, dostatek odpočinku a vyhýbání se stresu a jídel a nápojů zvyšujících produkci kyseliny solné. V případě Vašeho zájmu si můžete na našich webových stránkách objednat vzorový jídelníček na dietu šetřící včetně receptů. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 17.4.2011

Mohlo by Vás zajímat: