dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / s35 dieta

s35 dieta

Icona

Dotaz

Vážená radakcia, prosíme o zaslanie jedálneho lístka pre dietu S/35/9

,
Odpověd

Dobrý den, děkuji za dotaz. Mohu Vám nabídnout rámcový jídelní lístek, kde je uveden výběr potravin pro dietu S35/9. Potraviny jsou hodně omezeny. Strava se skládá spíše jen ze zeleninových a ovocných jídel a příloh. Strava by měla být připravována neslaná. Na snídani zařazujeme např. DIA džem (omezíme meruňkový a broskvový), máslo rostlinné i živočišné ( i 20 g), dále v domácím léčení volíme nízkobílkovinné pečivo a pokud možno neslané. Běžně se ale zařazuje pečivo kupované (chleba, veka, rohlíky, celozrnné výrobky). Na svačinu zařadíme ovoce nebo zeleninu (meruňky nebo broskve zařazujeme jen vyjímečně). Oběd - v nemocničním zařízení se pro tuto dietu podává oběd bez polévky. V domácím léčení polévku zařadíme, musí být však neslaná, bez masových vývarů. Spíše jsou to polévky vločkové, kroupové, krupicové a zeleninové s vejcem... Maso zařazujeme jen vyjímečně (1-2 x týdně) a to v poloviční dávce 0.05 kg syrové váhy. Přílohy (brambory, rýže, těstoviny pokud možno tak nízkobílkovinné). Vše doplníme zeleninou buď tepelně upravenou nebo ve formě salátů (bez soli). Můžeme zařadit také sladké obědy, avšak s použitím umělých sladidel (rýžová nebo vločková kaše z poloviční dávky mléka + DIA, žemlovka, nudlový nákyp DIA...). Občas zařadíme i jídla smažená (u diety S35 je to povoleno). Veřeře je spíše lehčí a to ve formě pudinků DIA, šlehaných tvarohů a to vše z poloviční dávky mléka. Občas zařadíme sýry ale jen tvarohové. Tavený a tvrdý sýr vylučujeme úplně. Volíme jídla spíše opět zeleninová a ovocná (pyré, rosoly, kysely, ovocné přesnídávky Dia)... Tato dieta by měla obsahovat za den 35 g bílkovin + hlavní zásady diabetické diety.

redakce serveru dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 1.11.2008

Mohlo by Vás zajímat: