Dotaz
Dobrý den, dostala jsem odkaz na vaše stránky, ale nenašla jsem tam to, co bych potřebovala (možná jsem špatně koukala). Mému synovi (21 měsíců), zjistili, že pravděpodobně prodělal mononukleózu. Potřebovala bych poradit, co vlastně může a nemůže jíst a pít, popřípadě přímo recepty na mononukleózu. Zatím toho moc nevím. Zda může ovocné nebo jen bylinkové čaje, nebo i neslazenou minerálku, co z ovoce a zeleniny, jaké jogurty a sýry. A zda je možné zaslat nějaké recepty. Děkuji moc.
Jana, Týn nad Vltavou |
| Odpověd
Vážená paní, doporučuji pro Vašeho syna omezit tuky a též doporučuji šetřící úpravu stravy. Strava je šetřící mechanicky (ne slupky, zrníčka, pecičky, kůrky), termicky (ne příliš horké, ne příliš studené), chemicky (ne dráždivé – ne kečup, hořčice, apod.). Zahušťuje se moukou opraženou na sucho, maso se opéká na sucho, tuk se vkládá do hotového jídla. Váš syn by měl jíst 5x denně, důležitá součást jídelníčku je mléko (polotučné denně 500 ml) a polotučné mléčné výrobky (jogurty s nižším obsahem tuku (bílé + přidat čerstvé ovoce), lučina, žervé, různé tvarohové sýry i tavené sýry (ne pikantní) s nižším obsahem tuků, tvrdé sýry do 30% tuku v sušině (např 30 % eidam – ne uzené, pikantní, plísňové sýry. Maso má být libové, vepřové, telecí, krůtí, kuřecí, králičí, dušená šunka, drůbeží šunka, libové ryby (filé z tresky, kapr, pstruh, lín, apod.). Vaječné žloutky lze pouze do pokrmů (ne více než ½ žloutku na den), bílky bez omezení. Z tuků je povoleno pouze máslo a jednodruhové rostlinné oleje. Pečivo netučné, vodové, kynuté ne čerstvé, ne celozrnné – starší veka, housky, toustový chléb, rohlíky, starší netučná vánočka, dětské piškoty, dietní suchary. Polévky – zeleninové vývary, obilninové, z libových mas. Zelenina pouze čerstvá, mražená – mrkev, celer, petržel, hlávkový salát, ledový salát, loupaná rajčata bez semínek. Ovoce vyzrálé, čerstvé (ne kompoty – pro 21 měsíční děti nejsou vhodné), ovocné pyré, ovocné šťávy, džusy (bez konzervantů) – banány, jablka, broskve, meruňky, nektarinky, vodní meloumn (bez peciček), hroznové víno (bez slupky a bez peciček), pomeranč, mandarinky, cukrový meloun, grepy. Příkrmy – brambory (ne smažené, fritované), rýže, bezvaječné těstoviny, noky z odpalovaného těsta. Moučníky a sladká jídla: ovesná, krupicová, rýžová kaše, pudinky s piškotem, pyré z mrkve a povoleného ovoce. Dětské přesnídávky a svačinky pouze bez konzervačních látek. Z koření pouze sůl, šťáva z limetek, pomerančů, citrónů. Nápoje: voda, přírodní ovocné džusy (bez konzervantů) ředěné vodou, bylinné a ovocné čaje, neperlivé stolní vody (např. Dobrá voda), pouze občas (dle snášenlivosti – ta je individuální) neslazené minerální vody bez příchuti s minimálním obsahem CO2. Kuchyňské úpravy: vaření, vaření v páře, dušení. Libové kuřecí krůtí maso lze pečené, ale bez kůže. Recepty (jsou vždy 1 dětská porce) Zeleninová polévka 10 g celeru, 10 g mrkve, 10 g petržele, sůl. Zeleninu očistíme, nastrouháme, dáme do vody, osolíme a uvaříme doměkka. Lze zahustit bílkem, rýží (vařit zvlášť), nudlemi bezvaječnými. Do hotové polévky přidáme ½ čajové lžičky másla. Bramborová polévka 20 g brambor, 10 g celeru, 10 g mrkve, 10 g petržele, sůl. Zeleninu očistíme, nastrouháme, brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky. Vše dáme do osolené vody a uvaříme doměkka. Do hotové polévky přidáme ½ čajové lžičky másla. Vločková polévka 10 g ovesných vloček, 10 g mrkve, sůl. Ovesné vločky opražíme na sucho, přidáme očištěnou, najemno nakrájenou mrkev, zalijeme vodou, osolíme a vaříme až mrkev změkne. Do hotové polévky dáme ½ čajové lžičky másla. Úprava masa: libové vepřové, kuřecí, krůtí (bez kůže), králičí, telecí vaříme, dusíme. Ryby vaříme, dusíme, pečeme v alobalu. Lze pečené libové maso z kuřete, krůty, ale bez kůže. Vepřové maso lze dusit v mrkvi – kostky masa opražíme na sucho, přidáme nakrájenou mrkev, podlijeme vodou a dusíme. Maso lze dusit na zelenině. Telecí maso je vhodné dusit na rajčatech – kostky masa opražíme na sucho, přidáme oloupaná rajčata (spaříme je horkou vodou a oloupeme) a odstraníme z nich zrníčka, lehce osolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Přílohy: vařená rýže, bezvaječné těstoviny, bramborová kaše, vařené brambory. Kuřecí, krůtí, vepřové maso je chutné dušené v mrkvi. Saláty: ze strouhané mrkve, strouhaných jablek (mrkev, šťáva z citrónu, sůl, cukr, ½ čajové lžičky oleje), z hlávkového, ledového salátu (salát, sůl, cukr, šťáva z citónu, olej). Vločková kaše Do kastrůlku dáme vařit mléko, lehce přisolíme. Do uvařeného mléka vsypeme ovesné vločky a za stálého míchání uvaříme. Do hotového pokrmu dáme cukr, čajovou lžičku másla a ovoce. Stejným způsobem lze připravit krupicovou kaši a rýžovou kaši. Banánový koktejl Banán nakrájíme na kousky a rozšleháme v mléce. Šlehaný tvaroh s broskvemi 60 g tvarohu, 30 ml mléka, 50 g broskví Broskev nakrájíme na drobné kousky a rozšeháme s tvarohem a mlékem. Jablečné pyré 100 g jablek, voda, 10 g cukru, šťáva z citrónu Omytá, oškrábaná, vyjádřincovaná jablka nakrájíme na kostky, dáme vařit do vody do měkka. Potom je rozmixujeme s vodou a přidáme cukr a šťávu z citrónu. Stejným způsobem lze připravit pyré z mrkve, meruněk, nektarinek, broskví. Další recepty na mononukleózu jsou recepty diety s omezením tuků. Můžete si také objednat jídelníčky na mononukleózu s kódy TUKY-2, TUKY-3, TUKY-4, které najdete na stránce s jídelníčky. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|