| Odpověd
Dobrý den, u stravy při zvýšené hladině cholesterolu a dna se vyvarujte živočišných tuků (máslo, sádlo), zabijačkových pokrmů (škvarky, ovary, jelita...). Tuky používejte rostlinné (jednodruhové oleje – olivový, slunečnicový, sezamový...). Vhodná je Flora ProActiv, Flora, Rama. Mléko používejte polotučné nebo nízkotučné a taktéž zařazujte do svého jídelníčku potraviny s nížším obsahem tuku. Sýry do 30 % t.vs., mléčné výrobky nízkotučné s označením light. Nevhodná je smetana, smetanové jogurty, šlehačka. Z vajec používejte pouze bílky. Vaječný žloutek nezařazujte, obsahuje příliš mnoho cholesterolu. Maso je vhodné pouze libové (drůbeží, králičí, kuřecí, rybí, hovězí zadní). Ale vzhledem k dietě při dně, kterou jste si objednala), je maso nevhodné (někdy zakázané úplně). Dle aktuálního zdravotního stavu 1–2 x týdně v polovičním množství – jen některé druhy. Dbejte na dostatečné množství vlákniny ve stravě. Vláknina příznivě ovlivňuje hladinu krevního cholesterolu. Potraviny bohaté na vlákninu jsou ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, rýžový chléb, kukuřičný chléb. Při zvýšené hladině kyseliny močové (pokud ještě lékař nestanovil dnu nebo v chronickém stádiu dny) můžete zařadit do jídelníčků maso 2 x týdně, ale pouze hovězí zadní, vepřové, popř. sladkovodní ryby a to v množství od 60–90 g v syrovém stavu. Technologická úprava masa by měla být pečení, dušení. Nevhodné jsou vývary z masa – např. hovězí polévka (puriny z masa jsou vyvařeny v polévce). Jogurty jíst můžete, ale vzhledem ke zvýšené hladině cholesterolu nedoporučuji plnotučné, smetanové jogurty. Mléko je vhodné polotučné max 1,5 % tuku.
nutriční terapeutka redakce dietologie.cz |
|