Dotaz
Dobrý den, byla mi před pár dny diagnostikována velká gastritida. Poté se dostavilo nechutenství, nauzea. Potýkám se s tím 4 dny, snažím se přes silný odpor sníst alespoň suchary, trochu pečiva, piji vodu, slabý čaj, trochu vařené rýže. Potřebuji poradit, jak mám postupovat dále, abych si postupně nastartovala chuť k jídlu a přitom znovu nerozdráždila žaludek. Co mohu dále zkusit, snažit se sníst? Děkuji za odpověď.
Marie, Klášterec nad Ohří |
| Odpověd
Vážená paní, v případě, že se Váš stav nezhoršuje, můžete zkusit kromě čaje, sucharů, trochy pečiva, vody, slabého čaje a vařené rýže šlemové polévky (vločková, rýžová, krupicová) a bramborovou kaši s vodou. Lze též přidat banány a pyré z jablek, meruněk, broskví a nektarinek. Nebudete-li mít potíže, lze přidat mixovanou zeleninovou polévku (mrkev, celer, petržel, brambor), nejvhodnější je mrkvová polévka. Když se Váš stav zlepší, můžete zkusit jakékoli libové maso a bramborovou kaši z polotučného mléka nebo šťouchané brambory. Do pokrmů se stále nedává tuk. Postupně se zkouší další potraviny – špenát, ledový salát, hlávkový salát, rajčata, rajský protlak, červená řepa, švestky, mandarinky, pomeranče, grepy, piškoty, pudink, netučná vánočka, těstoviny, bramborové knedlíky, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků. A začíná se postupně po velmi malém množství dávat tuk. Z koření jsou vhodné zelené natě (kopr, petrželka, bazalka), vývar z kmínu, bobkový list, cibule na vydušení, majoránka, šťáva z citrónů, pomerančů, limetek. Když budete zkoušet nové jídlo, doporučuji v malém množství a ne na večer. Čtrnáct dní po akutním záchvatu nejsou doporučována kořeněná, dráždivá jídla. Zlepší-li se Váš stav, doporučuji po 14 dnech postupný přechod na dietu, kterou jste měla před onemocněním. Při zhoršení stavu je nutné se vrátit o krok zpět, tj. Ke stravě, při které jste nepociťovala potíže. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|