Dotaz
Dobrý den, našla jsem kontakt na Vaši poradnu na internetu a protože si stále nevím rady, chtěla bych se zeptat na dietu. Nedávno mi diagnostikovali intoleranci laktózy. Začala jsem se stravovat bez mléka a mléčných výrobků, dávám pozor i na stopová množství u sušenek apod. Chtěla jsem se zeptat na dvě věci - lékař mi řekl, že mohu pít acidofilní mléko, zakysané nápoje a jogurty s probiotickou kulturou apod., ale i na nich je napsáno varování alergikům. Jak to tedy je s mlékem, mohu pít acidofilní a kefír, nebo jen náhožkové sojové, ovesné atd.? A můj hlavní problém - jak je to s pečivem? Mohu jíst normální chléb? A co třeba bílé pečivo, případně sladké? V prodejnách na mě většinou koukají jak na blázna když se ptám. Mockrát Vám děkuji za odpověď. S pozdravem
Jana, Dačice |
| Odpověd
Vážená paní, intolerance laktózy je nesnášenlicost laktózy (laktóza je disacharid obsažený v mléce => mléčný cukr). Jsou 3 stupně laktózové intolerance: 1.. stupeň: pouze nesnášenlivost mléka (sladkého) 2.. stupeň: nesnášenlivost mléka i mléčných výrobků (i zakysaných) 3.. stupeň: nesnášenlivost mléka, mléčných výrobků i másla. Náhražky mléka (sójové, ovesné) můžete konzumovat, ale snášíte-li zakysané mléko i mléčné výrobky, můžete je rovněž konzumovat, stejně tak i ostatní mléčné výrobky včetně másla. Doporučuji Vám přidávat mléko pouze do pokrmů (např. do těsta) a nekonzumovat ho samotné. Potravinová intolerance laktózy není potravinová alergie. Potravinová alergie je neadekvátní reakce organismu na konzumaci všední stravy, která je dána imunitními mechanismy. Základem léčby je vyloučení alergenu, tj. bílkoviny způsobující alergii. Potravinová alergie se určuje laboratorními testy (provádí alergologická pracoviště). Intolerance laktózy nemá žádný vliv na pečivo, tj. můžete konzovat jakékoli pečivo. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky. Evžena Janovská DiS
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|