dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Diety / Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty

Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty

Icona

Dotaz

Dobrý den, prosím Vás, chtěla jsem se zeptat. Při preventivní prohlídce mi doktorka zjistila, že mám špatné jaterní testy a z ultrazvuku, že mám tuk na játrech. Nasadila mi dietu, ale já pořádně nevím co můžu a nemůžu jíst. Tak jestli by ste mi napsali jaké potraviny můžu a jakých se vzdát. A ještě by mě zajímalo jaké sporty můžu dělat. Jsem v neschopnosti, ale mám vycházky. Hlavně mě zajímá jestli mi neublíží rychlejší chůze s holemi, kolečkové brusle a jízda na kole. Děkuji za odpověd.

Marcela, Neratovice
Odpověd

Dobrý den. Ztukovatění jater (steatóza) může vznikat z mnoha příčin. Nejčastější příčinou je nadměrné užívání alkoholu, dále obezita se zvýšenou hladinou cholesterolu, neléčená nebo špatně léčená cukrovka, některé kortikoidy a jedy. Pokud budete dodržovat správný režim (viz dále), játra se mohou během několika měsíců zregenerovat. Je nutné vyhnout se konzumaci alkoholu, stravovat se podle zásad diety s omezením tuků (při jaterní dietě se omezují hlavně tuky, ale i jednoduché cukry), léčit případnou vyvolávající chorobu (cukrovka, nadváha…) a podpořit funkce jater vhodnými potravinami či doplňky stravy (např. ostropestřec mariánský). Doporučené potraviny a výběr potravin pro dietu s omezením tuků naleznete na našich webových stránkach – dieta s omezením tuků, dieta č. 4. Je potřeba vyloučit tučné a pikantní pokrmy, nadýmavé potraviny (čerstvé a celozrnné pečivo, luštěniny, cibule, česnek, kedluben, kapusta, zelí apod.), ovoce se zrníčky, sycené nápoje – s bublinkami. Cílem je co nejméně zatěžovat trávicí trakt (a následně játra, kde jsou živiny metabolizovány). Důležité je jíst pravidelně v menších dávkách, nesmažit, upřednostňovat čerstvé potraviny a hlavně nepít alkohol. Příznivý efekt na játra má za studena lisovaný olivový olej (stačí 1–3 lžičky denně např. do salátů). Vhodné technologické přípravy jídel jsou vaření a dušení, příprava jídla bez tuku – tuk lze dodat do hotového jídla (kousek másla, olivový olej). Pohyb je obecně velice prospěšný, ovšem vždy s ohledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu. Toto je potřeba konzultovat s lékařem. Dle Vašeho zájmu si můžete objednat dietní jídelníčky s kódem TUKY-2, TUKY-3 a TUKY-4, nebo můžete vyzkoušet naše recepty na jaterní dietu. Přeji Vám, ať se daří.

Ing. Anna Jermářová

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 23.7.2011

Mohlo by Vás zajímat: