dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Mononukleóza jídelníčekMononukleóza jídelníčekAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Mononukleóza jídelníček

Mononukleóza jídelníček


Dotaz

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o pár rad. Moje kamarádka má náběh na mononukleózu. Chtěla bych se Vás zeptat, co vše to obnáší ve změně v jídelníčku. Předem děkuji za odpověď.

Anetka, Valašské KloboukyOdpověd

Dobrý den, při onemocnění zvaném mononukleóza doporučuji omezit tuky, používat tuky spíše rostlinného původu, ale i máslo živočišné je povoleno max. 15 g/den. Vyhnout se tzv. tuku který si budete natírat na chléb. V potravinách je všeobecně hodně tuku skrytého, takže tuk, který budete používat na přípravu pokrmů, doporučuji v omezeném množství. Celkové povolené množství tuků za den je 40-55 g. Vhodná je šetřící úprava jídelníčku. Strava je šetřící mechanicky (ne slupky, zrníčka, pecičky, kůrky), termicky (ne příliš horké, ne příliš studené), chemicky (ne dráždivé - ne kečup, hořčice, apod.). Zahušťujeme moukou opraženou na teflonové pánvi nasucho a poté povařenou v pokrmu nejméně 20 minut. Maso se opéká nasucho, tuk se vkládá do hotového pokrmu. Frekvence jídel nejlépe pětkrát denně a po menších porcích. Výběr potravin v jídelníčku: - maso má být libové, vepřové, telecí, krůtí, kuřecí, králičí, dušená šunka, drůbeží šunka, libové ryby (filé z tresky, kapr, pstruh, lín, apod.). - mléčné výrobky - polotučné mléčné výrobky (jogurty s nižším obsahem tuku (bílé + přidat čerstvé druhy povoleného ovoce), lučina, žervé, různé tvarohové sýry i tavené sýry (ne pikantní) s nižším obsahem tuků, tvrdé sýry do 30 % t. v s. Ne uzené, pikantní, plísňové sýry. - vejce - bílky bez omezení, vaječný žloutek používat pouze na přípravu pokrmů a to max. 2 žloutky/týden. tuky - máslo a jednodruhové rostlinné oleje. - pečivo netučné, vodové, kynuté ne čerstvé, ne celozrnné - starší veka, housky, toustový chléb, rohlíky, starší netučná vánočka, dětské piškoty, dietní suchary. - zelenina pouze čerstvá, mražená - mrkev, celer, petržel, hlávkový salát, ledový salát, loupaná rajčata bez semínek. - ovoce vyzrálé, čerstvé, ovocné šťávy, džusy (bez konzervantů) - banány, jablka, broskve, meruňky, nektarinky, vodní meloun (bez pecek), hroznové víno (bez slupky a bez pecek), pomeranč, mandarinky, cukrový meloun, grep. - příkrmy - brambory vařené, pečené nasucho, bramborová kaše, (ne smažené, fritované), rýže, bezvaječné těstoviny, noky z odpalovaného těsta, knedlíky dietní s práškem do pečiva. - moučníky a sladká jídla: ovesná, krupicová, rýžová kaše, pudinky s piškotem, piškotová těsta, odpalovaná těsta, tvarohová těsta. Ne těsto kynuté. - koření sůl, pažitka, petrželka, celerová nať, kopr, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, kmín drcený, vývar z bobkového listu, vývar z hub - nápoje: voda pitná, přírodní ovocné džusy (bez konzervantů) nejlépe ředit vodou, bylinné a ovocné čaje, neperlivé stolní vody, pouze občas (dle snášenlivosti - to je individuální) neslazené minerální vody bez příchuti s minimálním obsahem CO2. - kuchyňské úpravy: vaření, vaření v páře, dušení. Libové kuřecí krůtí maso lze pečené, ale bez kůže. Výběr potravin pro dietu č. 4 s omezením tuků najdete na našem webu. Můžete si také objednat jídelníčky na mononukleózu s kódy TUKY-2, TUKY-3, TUKY-4, které najdete na stránce s jídelníčky. Jídelníček se objednává přes objednávkový formulář a jeden týden stojí 39,- S pozdravem

nutriční terapeutka redakce dietologie. CzNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 2.6.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: