dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskMononukleóza jídelníček
DotazDobrý den, chtěla bych Vás poprosit o pár rad. Moje kamarádka má náběh na mononukleózu. Chtěla bych se Vás zeptat, co vše to obnáší ve změně v jídelníčku. Předem děkuji za odpověď.Anetka, Valašské KloboukyOdpovědDobrý den, při onemocnění zvaném mononukleóza doporučuji omezit tuky, používat tuky spíše rostlinného původu, ale i máslo živočišné je povoleno max. 15 g/den. Vyhnout se tzv. tuku který si budete natírat na chléb. V potravinách je všeobecně hodně tuku skrytého, takže tuk, který budete používat na přípravu pokrmů, doporučuji v omezeném množství. Celkové povolené množství tuků za den je 40-55 g. Vhodná je šetřící úprava jídelníčku. Strava je šetřící mechanicky (ne slupky, zrníčka, pecičky, kůrky), termicky (ne příliš horké, ne příliš studené), chemicky (ne dráždivé - ne kečup, hořčice, apod.). Zahušťujeme moukou opraženou na teflonové pánvi nasucho a poté povařenou v pokrmu nejméně 20 minut. Maso se opéká nasucho, tuk se vkládá do hotového pokrmu. Frekvence jídel nejlépe pětkrát denně a po menších porcích. Výběr potravin v jídelníčku: - maso má být libové, vepřové, telecí, krůtí, kuřecí, králičí, dušená šunka, drůbeží šunka, libové ryby (filé z tresky, kapr, pstruh, lín, apod.). - mléčné výrobky - polotučné mléčné výrobky (jogurty s nižším obsahem tuku (bílé + přidat čerstvé druhy povoleného ovoce), lučina, žervé, různé tvarohové sýry i tavené sýry (ne pikantní) s nižším obsahem tuků, tvrdé sýry do 30 % t. v s. Ne uzené, pikantní, plísňové sýry. - vejce - bílky bez omezení, vaječný žloutek používat pouze na přípravu pokrmů a to max. 2 žloutky/týden. tuky - máslo a jednodruhové rostlinné oleje. - pečivo netučné, vodové, kynuté ne čerstvé, ne celozrnné - starší veka, housky, toustový chléb, rohlíky, starší netučná vánočka, dětské piškoty, dietní suchary. - zelenina pouze čerstvá, mražená - mrkev, celer, petržel, hlávkový salát, ledový salát, loupaná rajčata bez semínek. - ovoce vyzrálé, čerstvé, ovocné šťávy, džusy (bez konzervantů) - banány, jablka, broskve, meruňky, nektarinky, vodní meloun (bez pecek), hroznové víno (bez slupky a bez pecek), pomeranč, mandarinky, cukrový meloun, grep. - příkrmy - brambory vařené, pečené nasucho, bramborová kaše, (ne smažené, fritované), rýže, bezvaječné těstoviny, noky z odpalovaného těsta, knedlíky dietní s práškem do pečiva. - moučníky a sladká jídla: ovesná, krupicová, rýžová kaše, pudinky s piškotem, piškotová těsta, odpalovaná těsta, tvarohová těsta. Ne těsto kynuté. - koření sůl, pažitka, petrželka, celerová nať, kopr, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, kmín drcený, vývar z bobkového listu, vývar z hub - nápoje: voda pitná, přírodní ovocné džusy (bez konzervantů) nejlépe ředit vodou, bylinné a ovocné čaje, neperlivé stolní vody, pouze občas (dle snášenlivosti - to je individuální) neslazené minerální vody bez příchuti s minimálním obsahem CO2. - kuchyňské úpravy: vaření, vaření v páře, dušení. Libové kuřecí krůtí maso lze pečené, ale bez kůže. Výběr potravin pro dietu č. 4 s omezením tuků najdete na našem webu. Můžete si také objednat jídelníčky na mononukleózu s kódy TUKY-2, TUKY-3, TUKY-4, které najdete na stránce s jídelníčky. Jídelníček se objednává přes objednávkový formulář a jeden týden stojí 39,- S pozdravemnutriční terapeutka redakce dietologie. CzNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 2.6.2010Mohlo by Vás zajímat: