dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskObezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
DotazVážená redakce, je mi 67 let. Při pravidelné kontrole mého vysokého tlaku mi navíc pan doktor předepsal léky na cholesterol (hladinu cholesterolu mám 5,1 mmol/l) a léky na snížení kyseliny močové v krvi. Jsem obézní. BMI kalkulačka ukazuje 39. Je mi z toho na nic, především se mi zdá, že bych měla změnit stravovací návyky, aby snad došlo ke snížení dávek léků, nebo jejich vypuštění. Nechci obtěžovat a také se nerada svěřuji, ale kdybyste našli trochu času a poradili mi s jídelníčkem, budu Vám nesmírně vděčná. Srdečně zdravím. Marie. Karviná.Marie, KarvináOdpovědVážená paní, doporučuji Vám vyhnout se potravinám, které jsou největšími zdroji purinů. Jsou to sardinky, slanečci, kaviár, jikry, droždí (ne droždí např. v kynutém těstě, kde je ho velmi malé množství, ale droždí např. v drožďové pomazánce, drožďové polévce). Rovněž je třeba omezit tučná, dráždivá jídla a alkohol a výrazně omezit živočišné tuky (jezte libové maso – kuřecí maso, králičí maso, hovězí zadní, vepřová panenka, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků). Vhodná je – dieta nízkocholesterolová s vyhnutím se konzumace největších zdrojů purinů, omezení dráždivých látek, alkoholu (denně max. 3 dcl vína nebo jedno velké a jedno malé pivo nebo 1 porce tvrdého alkoholu) a s omezením solení (vysoký krevní tlak). Dieta nízkocholesterolová vyžaduje hodně vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, celozrnný chléb). Nepoužívají se volné živočišné tuky (např. sádlo), ale jsou nahrazovány rostlinnými tuky (roztíratelné rostlinné tuky, např. Flora, Rama), rostlinný olej. Vaječný žloutek se pro vysoký obsah cholesterolu nepoužívá samostatně (např. smažená vejce), ale je pouze součástí pokrmů, např. v těstě, bílek lze konzumovat libovolně. Cholesterol je obsažen pouze v potravinách živočišného původu, v potravinách rostlinného původu není obsažen. Doporučuji Vám zpestřit Váš jídelníček náhradami masa, např. sójové maso, seitan, robi, klaso, šmakoun, tofu. Chuť lze zvýraznit nedráždivým kořením (např. skořice, oregano, zázvor, saturejka), bylinkami a zelenými natěmi (např. bazalka, kopr, pažitka, petrželová a celerová nať), ale i česnekem, cibulí. Některé potraviny (ovoce, zelenina) obsahují fytosteroly. Jedná se o látky rostlinného původu, které jsou svým chemickým složením podobné cholesterolu, naváží se chemicky na místo cholesterolu a tak ho obsadí. Tímto způsobem přispívají fytosteroly ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Doporučuji Vám dodržovat pravidelný pitný režim (1,5-2 l tekutin denně), dostatek pohybu dle možností (např. chůze, rehabilitační cvičení, plavání). Vyhýbejte se tučným jídlům i sladkostem, sladkým nápojům. Vytvořte si dietní plán, jídlo rozdělte do několika menších porcí za den, jezte menší porce častěji, jezte v klidu. Vhodné je psát si množství snědeného jídla, kdy (čas, datum) a za jakých okolností. Pokud budete mít zájem, objednejte si přes naše stránky jídelníček na dietu s kódem DNA-3-DIA-6-TUKY-5-SETRICI-1. Jídelníček je vhodný pro pacienty s vyšší hladinou kyseliny močové, je šetřící, nedráždí zažívací trakt, je v něm obsažena dieta s omezením tuků, tudíž neobsahuje živočišné tuky a tučné pokrmy a poživatiny. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 14.1.2011Mohlo by Vás zajímat: