Dotaz
Dobrý den, prosím o radu, jaké potraviny a jakou jejich přípravu potřebuji pro svůj jídelníček. Jelikož mám více problemů dohromady, nejsem schopná si jídelníček sestavit sama. Při nedavné preventivní kontrole mi vyšly špatné jaterní testy a byla mi doporučená blíže nespecifikovaná jaterní dieta. Žlučníkovou dietu dodržuji alespoň částečně již pět let (mám problémy s pálením žáhy a žlučníkovými kameny). Dále po prudkém úbytku váhy v důsledku stresu mi byla zjištěna metabolická porucha, tudiž bych se měla vyhýbat škrobu. Teď se k tomu ještě přidala kvasinková infekce (bez příznaku, jen díky preventivním sterum u gynekologa). Když jsem zjišťovala, co vše léčba obnáší, tak se k tomu važí další stravovací omezení. V neposlední řadě bych ráda alespon 5 kg přibrala. Předem děkuji za odpověď.
Tereza, Brandýs nad Labem |
| Odpověd
Vážená paní, doporučuji Vám dietu s omezením tuků. Více informací o této dietě najdete na našich webových stránkách. Kvasinkovou infekci lze zmírnit častou konzumací nízkotučných zakysaných mléčných výrobků (minimálně 1x denně). Ve svém dotazu uvádíte, že se máte vyhýbat škrobu. Jelikož neuvádíte, o jakou metabolickou poruchu se jedná (jsou různé druhy poruch metabolismu, mezi poruchy metabolismu patří např. diabetes mellitus, u kterého je nutné dodržovat stanovené denní množství sacharidů. Potraviny obsahující škroby se nevynechávají, pouze se konzumuje určité stanovené denní množství těchto potravin (obsahují sacharidy)). Škrobu se nelze dlouhodobě v dietě (při výživě per os, tj. ústy), vyhýbat. Škrob je obsažen ve veškerých obilovinách (např. rýži, kukuřici, pšenici, ječmeni, žitě, ovsu, pohance, jáhlech, prosu, apod., ale i v bramborách a luštěninách). V případě, že byste vyloučila ze svého jídelníčku veškeré potraviny obsahující škrob, strava by byla velice chudá, jednostranná (vyloučila byste též veškeré pečivo, včetně chleba, veškeré přílohy a také nemalé množství mléčných výrobků (např. některé jogurty (jsou zahuštěny škrobem). Vaše strava by díky své jednostrannosti postrádala dostatek sacharidů, vitaminů obsažených v obilovinách (zejména vitamíny skupiny B) a některých minerálů. Po určité době by došlo k podvýživě a k poškození organismu. Nedoporučuji vyloučit veškeré potraviny obsahující škroby (jsou různé druhy škrobů - pšeničný, kukuřičný, bramborový, apod.) z Vašeho jídelníčku. Doporučuji Vám informovat se jaký druh škrobu máte vyloučit (např. při celiakii se vylučuje druh škrobu, který obsahuje lepek a který je obsažen v pšenici, ječmeni, žitě, ovsu) nebo jestli máte pouze omezit potraviny obsahující jakýkoli druh škrobu, to je velice důležité při stanovení diety. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|