Dotaz
Dobrý den, ráda bych Vás touto cestou požádala o pár receptu a názor na správne stravování pro mého tatínka, který prodelal v červenci akutní zánět slinivky. Tři týdny po operaci třiselné kyly v celkově narkoze. V nemocnici "oslavil" své 86. narozeniny. 2 týdny strávil na Aru, kde prodelal šok. Přidružily se problémy s ledvinami, zápal plic a močových cest. Nyni je tatínek už pár dnu doma. Učí se opět chodit a nemá chuť k jídlu. Víme, že by neměl jíst tučná a smažená jídla, ani příliš kyselá, či sladká. Mužete mi prosím pomoci a poradiť, co se muže vařit? Jaké recepty při slinivce a kde se dají najít pro tento případ? Právě dokončil sérii antibiotik, kterú bral vice jak měsíc. Dávame mu enzymy a probiotika. Slyšela jsem, že je duležitý velký přísun vitaminu C, ale to víme, že nestačí, aby nabral zase nejakou sílu. Za Vaše rady a pomoc Vám předem moc děkuji.
Miloslava, Choteboř |
| Odpověd
Vážená paní, doporučuji Vašemu otci pankreatickou dietu a současne omezit solení (kvůli problémům s ledvinami – prevence otoku, sůl zadržuje vodu v těle). Při akutním zánětu pankreatu je třeba postupovat individuálne, dle zdravotního stavu. Jsou 4 stupne diety dle přísnosti. Při přechodu z jednoho stupne na druhý doporučuji maximální opatrnost. Nové potraviny se zkouší v malých dávkách, při potížích je nutné se vrátit k původnímu stupni, tj. ke stupni, pri kterém nebyly pocitovány potíze, tj. o stupeň níž. Stupne pankreatické diety: 1. stupeň při akůtním zánětu slinivky nic ústy, absolutní hladovka, žíznivka (pacient je v nemocnici, dostává infuze). 2. stupeň čaj s glukózou (glukopurem) po lžičkách (čaj ruský nebo slabý černý), jinak infuze. Příjem stravy ústy začíná šlémovými polévkami (vývar z rýže, odvar z ovesných vloček), postupne se přidávají suchary, jablečné pyré, jablečný kompot, mrkvová štáva, bramborová kaše s vodou (ne s mlékem). Dále se postupne přidává netučný tvaroh, vařené libové drůbeží maso bez kůže (krůta, kuře). Používá se pouze vaření, vaření v páře, dušení bez tuku. Porce masa, mléčných výrobků se podávají ve velmi malých dávkách. Vhodným nápojem je ruský čaj a slabý černý čaj. 3. stupeň porce masa, mléčných výrobků jsou vetší, přidávají se kompoty (hlavne meruňkový, broskvový, jablečný), další netučné mléčné výrobky, mrkev, petržel. Vaříme, dusíme bez tuku. Nápoje: ruský čaj, slabý černý čaj, stolní vody bez příchuti a oxidu uhličitého. 4. stupeň (rekonvalescence) strava má realimentační charakter. Přidává se mléko (pouze pri snášenlivosti), hovězí zadní maso, libová šunka, netučné ryby, drůbež netučná bez kůže, hlávkový salát, červená řepa, ledový salát, malé mnozství zeleného hrášku. Nápoje jsou stejné jako u 3. stupne, postupne jako u diety č. 4. Postupne se přechází na dietu č. 4 (dieta s omezením tuku). Doporučuji pouze potraviny obsahující kvalitní bílkoviny (kvalitní libová masa, vaječný žloutek, kvalitní mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku). Pri nesnášenlivosti masa doporučuji nahradit maso náhradami masa - šmakoun, robi, klaso. V klidovém období, tj. období, při kterém není akutní zánet slinivky břisní doporučuji stravu, která má šetřící charakter a ve které jsou zároveň omezeny tuky. Jedná se o dietu s omezením tuku - dieta č. 4. Strava má šetřit trávicí trakt (i pankreas). Slinivková dieta vylučuje dráždivé látky, nadýmavé potraviny, tučné potraviny, težko stravitelné potraviny a příliš horké a studené pokrmy. Strava rovněž nemá obsahovat zrníčka, pecičky, slupky, kůrky, šlachy, apod. Strava má být pestrá, vyvážená s dostatkem živin, vlákniny, vitamínu i minerálu. Má být pravidelná, rozdělena do nekolika menších porcí během dne (snídane, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře). Recepty při onemocnění slinivky břišní májí být opticky lákavá, doporučuji používat hojne bylinné natě (zvýší chuť k jídlu). Nemocný má jíst v upraveném, klidném prostředí, nejlépe společne s ostatními členy rodiny. Můžete vyzkoušet naše recepty při onemocnění slinivky břišní nebo více informací na stránce diety s omezením tuku. Děkuji za Váš dotaz a teším se na Vaše další případné dotazy nebo pripomínky.
Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz |
|