dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskKašovitá strava
DotazRád bych se zeptal zda nemáte nějaké Linky či recepty na kašovitou stravu. Jsem po operaci čelisti a po dobu min 4 týdnů budu ještě na kašovité stravě závislý a tak bych přeci jenom chtěl i něco chutného jíst abych úplně nevyhubl. Mám po týdnu v nemocnici -6 kg a míň už opravdu nechci.Vít, TřinecOdpovědDobrý den, konkrétní recepty na kašovitou stravu nemáme, ale hlavní smysl diety je ten, že stravu po běžné přípravě přivedeme do takové konzistence, abychom ji mohli vzhledem ke svému zdravotnímu stavu pozřít. Maso je většinou vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě si jej můžete na masovém mlýnku umlet, tedy přivést do kašovité formy. Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny nebo malé druhy těstovin. K pokrmu je vhodné připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Šťávu a omáčky můžete jíst jen ke kašovitému masu, pokud se Vám bude příloha jíst špatně. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět přivést do tekuté podoby (rozmixovat). Na večeře a snídaně je v tomto období po operaci vhodné používat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucené mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále pomazánky našlehané a jako pečivo bych doporučila podle potřeby jen bílou veku nebo rohlíky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.redakce serveru dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 9.11.2008Mohlo by Vás zajímat: