dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Vývary, polévky při dně

Vývary, polévky při dně

Icona

Dotaz

Dobrý den, byla mi diagnostikována zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Na Vašich internetových stránkách jsem pátral po vhodné dietě a dozvěděl jsem se, že se nedoporučuje konzumace vývarů a tedy ani polévek. Je tím míněna i konzumace čistých zeleninových polévek, k jejichž přípravě použiji jen kořenovou zeleninu a zeleninový bujón? Konkrétně mám na mysli Vitana Natur – zeleninový bujón se sníženým obsahem soli a bez glutamátu. Selský rozum mi říká, že to můžu, ale třeba jsem něco přehlédl :-). Děkuji za odpověď.

Tomáš, Tanvald
Odpověd

Dobrý den, u onemocnění nazývané dna se nedoporučují vývary, masové šťávy, silné masové extrakty. Pokud je polévka připravena jen z vody, zeleniny (kromě špenátu, hrášku), mouky, soli, obilovin (ovesné vločky, žitné vločky, kroupy, krupky..), rýže, brambor, těstovin, rýžových těstovin, bylinek, můžeme polévku konzumovat. Vyhněte se takovým polévkám, kde je základ maso, vývar z kostí či vývar z masa, ryby nebo vývar z ryb. Také nejsou vhodné játrové knedlíčky, uzeniny – kabanos, špekáček, párky, masoxy, bujónu (tyto produkty mohou obsahovat masové extrakty či vývary). Nutno číst složení masoxu či bujónu. Nevhodné jsou také luštěninové polévky. Dobrých a chutných polévek, kde základem je vývar z masa, uzeniny, bujon, luštěniny a pod. je potřeba se vzdát. Doporučuji polévky např. kmínovou, zeleninovou, z ovesných vloček, jáhlovou a pod. Základem polévky může být jíška z másla, mléka (nebo vody), cibule, česnek dále smetana, zelenina, brambory, obiloviny, rýže, těstoviny, vejce...

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 17.2.2012

Mohlo by Vás zajímat: