Dotaz
Dobrý den, prosím poraďte, jakou stravou zvýšit hemoglobin. Mám chronické onemocnění jater, jícnové varixy. Děkuji.
Jindřich, České Budějovice |
| Odpověd
Dobrý den, Hemoglobin obvykle ve stravě zvyšuje červené víno, tmavé maso (vepřové, hovězí) listová zelenina (špenát...) a játra, ale vzhledem k tomu, že máte chronické onemocnění jater a jícnové varixy, tak víno je nevhodné a játra bych doporučovala jíst jen v omezené míře. Měl byste užívat preparáty železa (např. maltofer) a kyselinu listovou, dále je vhodné zvýšit vlákninu (celozrné pečivo, ovoce, zelenina), která bude zadržovat rozpadové produkty jídla a tím pádem je nebudou muset játra odbourávat a nebudou tolik zatěžovány. Ve vyvážené stravě by mělo být dosti tekutin, vitaminů a méně bílkovin. Množství bílkovin zredukujte na míru, kterou Vám určil lékař. S pozdravem
redakce serveru dietologie.cz |
|