dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Jód při dietěJód při dietěAccessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Jód při dietě

Jód při dietě


Dotaz

Dobrý den, potřebovala bych jednu informaci pro svou příbuznou. Je diabetička, po operaci srdeční chlopně, a trpí zvýšenou činností štítné žlázy. Zajímalo by ji, zda má ve své dietě vypustit nebo naopak preferovat něco právě v souvislosti se zvýšenou činností štítné žlázy. Jinak bere léky a jako diabetička dodržuje životosprávu. Nehubne, naopak spíše přibrala. Prošla jsem spoustu stránek a ohledně léčby se uvádí pouze, jaké jsou příznaky a jaké brát léky, konkrétní dieta však není nikde uvedena. (Hlavně se můj dotaz týká jódu, ryb atd., občas se traduje, že se tyto potraviny mají či nemají konzumovat). Děkuji za odpověď.

Magda, PrahaOdpověd

Vážená paní, Jód se podílí nejen na tvorbě hormonů štítné žlázy (trijódtyroninu (T) a tyroxinu (T4)), ale je též nezbytný pro dobrou funkci pojivových tkání v těle. Ty tvoří základ vazů, šlach a drží pohromadě tkáně. To je jeden z důvodů, proč bych Vaši příbuzné doporučovala konzumovat potraviny obsahující jód. Druhý důvod je ten, že potraviny obsahující jód obsahují jiné látky prospěšné pro organismus, např. mořské ryby obsahují kromě jódu i tuk, který má blahodárný vliv na cévy a srdce, a vitamín D, některá zelenina (zelí, ředkev) obsahuje vlákninu a vitamíny. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 17.2.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: