dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskJód při dietě
DotazDobrý den, potřebovala bych jednu informaci pro svou příbuznou. Je diabetička, po operaci srdeční chlopně, a trpí zvýšenou činností štítné žlázy. Zajímalo by ji, zda má ve své dietě vypustit nebo naopak preferovat něco právě v souvislosti se zvýšenou činností štítné žlázy. Jinak bere léky a jako diabetička dodržuje životosprávu. Nehubne, naopak spíše přibrala. Prošla jsem spoustu stránek a ohledně léčby se uvádí pouze, jaké jsou příznaky a jaké brát léky, konkrétní dieta však není nikde uvedena. (Hlavně se můj dotaz týká jódu, ryb atd., občas se traduje, že se tyto potraviny mají či nemají konzumovat). Děkuji za odpověď.Magda, PrahaOdpovědVážená paní, Jód se podílí nejen na tvorbě hormonů štítné žlázy (trijódtyroninu (T) a tyroxinu (T4)), ale je též nezbytný pro dobrou funkci pojivových tkání v těle. Ty tvoří základ vazů, šlach a drží pohromadě tkáně. To je jeden z důvodů, proč bych Vaši příbuzné doporučovala konzumovat potraviny obsahující jód. Druhý důvod je ten, že potraviny obsahující jód obsahují jiné látky prospěšné pro organismus, např. mořské ryby obsahují kromě jódu i tuk, který má blahodárný vliv na cévy a srdce, a vitamín D, některá zelenina (zelí, ředkev) obsahuje vlákninu a vitamíny. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 17.2.2010Mohlo by Vás zajímat: