dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Jak často by se měla soja jíst?Jak často by se měla soja jíst?Accessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Jak často by se měla soja jíst?

Jak často by se měla soja jíst?


Dotaz

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na jednu otázku. Mám ráda zdravou výživu i makrobiotiku a soju a sojové výrobky jím hodně pravidelně. Skoro každý den. Ať už je to tofu, tempeh, sojové jogurty, dezerty... Vždy jsem si myslela, že soja je zdravá. Bohužel jsem se v jedné knížce dočetla, že i geneticky nemodifikovaná soja je hodně nebezbečná, protože obsahuje glutamát a také je velký alergen. Můžete mi napsat, co je na tom pravdy? Jak často by se měla soja jíst, aby neublížila? Nebo se může jíst často? Děkuji předem za odpověď. S přáním hezkého dne.

Lucie, TřinecOdpověd

Vážená paní, sója je velice zdravá potravina. Obsahuje téměř plnohodnotné bílkoviny srovnatelné s bílkovinami živočišného původu. Sója pro svůj vysoký obsah vápníku, draslíku, hořčíku a železa působí zásadotvorně. Je výborná proti překyselení organismu. Sója je též zdrojem vitamínů skupiny B, lecitinu. Působí též příznivě na nervovou soustavu. Obsahuje málo sacharidů a tuků. Je vhodná pro diabetiky, při redukci tělesné hmotnosti i pro zdravou výživu. Sója neobsahuje cholesterol. Spolu se zeleninou pomáhá upravit vysoký krevní tlak. Sója obsahuje velké množství bílkovin. Hojná a častá konzumace sóji znamená konzumaci nadbytku bílkovin. Nadbytek bílkovin značně zatěžuje ledviny a poškozuje je. Sója obsahuje malé množství estrogenu. Tím sice může zabránit vzniku rakoviny prsu a také zmírnit potíže při menopauze (při menopauze klesá hladina estrogenu), ale může mít nepříznivý vliv na plod i na kojence (riziko poškození štítné žlázy a nervového systému). Z toho důvodu se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Ze sóji se uvolňuje hormon genistein. Jedná se o látku s protirakovinnými účinky, která snižuje kvalitu spermatu a tím snižuje plodnost. Sója patří mezi potraviny, na které je častá alergie. Není třeba se sóje vyhýbat. Vyhýbat by se jí měly pouze těhotné a kojící ženy a jedinci, kteří mají na ni alergii a malé děti. Konzumuje-li se sója s mírou, cca třikrát týdně, je velice zdraví prospěšná. Nejvhodnější pro zdraví je pestrá strava. Doporučuji Vám obohatit Váš jídelníček o další zdravé potraviny, napr. o různé náhrady masa (seitan, šmakoun, robi, klaso), luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna), obilniny (rýže, nejlépe natural, pohanka, špalda, ovesné vločky, jáhly, kroupy, krupky), celozrnnou mouku a výrobky z ní, mořské řasy, ryby, různé druhy ořechů a semínek, bylinné natě a koření (např. bazalka, řeřicha, šalvěj, saturejka). Doporučuji též hojnou konzumaci ovoce a zeleniny. Děkuji za Váš dotaz.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 8.10.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: