dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskJak často by se měla soja jíst?
DotazDobrý den, ráda bych se Vás zeptala na jednu otázku. Mám ráda zdravou výživu i makrobiotiku a soju a sojové výrobky jím hodně pravidelně. Skoro každý den. Ať už je to tofu, tempeh, sojové jogurty, dezerty... Vždy jsem si myslela, že soja je zdravá. Bohužel jsem se v jedné knížce dočetla, že i geneticky nemodifikovaná soja je hodně nebezbečná, protože obsahuje glutamát a také je velký alergen. Můžete mi napsat, co je na tom pravdy? Jak často by se měla soja jíst, aby neublížila? Nebo se může jíst často? Děkuji předem za odpověď. S přáním hezkého dne.Lucie, TřinecOdpovědVážená paní, sója je velice zdravá potravina. Obsahuje téměř plnohodnotné bílkoviny srovnatelné s bílkovinami živočišného původu. Sója pro svůj vysoký obsah vápníku, draslíku, hořčíku a železa působí zásadotvorně. Je výborná proti překyselení organismu. Sója je též zdrojem vitamínů skupiny B, lecitinu. Působí též příznivě na nervovou soustavu. Obsahuje málo sacharidů a tuků. Je vhodná pro diabetiky, při redukci tělesné hmotnosti i pro zdravou výživu. Sója neobsahuje cholesterol. Spolu se zeleninou pomáhá upravit vysoký krevní tlak. Sója obsahuje velké množství bílkovin. Hojná a častá konzumace sóji znamená konzumaci nadbytku bílkovin. Nadbytek bílkovin značně zatěžuje ledviny a poškozuje je. Sója obsahuje malé množství estrogenu. Tím sice může zabránit vzniku rakoviny prsu a také zmírnit potíže při menopauze (při menopauze klesá hladina estrogenu), ale může mít nepříznivý vliv na plod i na kojence (riziko poškození štítné žlázy a nervového systému). Z toho důvodu se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Ze sóji se uvolňuje hormon genistein. Jedná se o látku s protirakovinnými účinky, která snižuje kvalitu spermatu a tím snižuje plodnost. Sója patří mezi potraviny, na které je častá alergie. Není třeba se sóje vyhýbat. Vyhýbat by se jí měly pouze těhotné a kojící ženy a jedinci, kteří mají na ni alergii a malé děti. Konzumuje-li se sója s mírou, cca třikrát týdně, je velice zdraví prospěšná. Nejvhodnější pro zdraví je pestrá strava. Doporučuji Vám obohatit Váš jídelníček o další zdravé potraviny, napr. o různé náhrady masa (seitan, šmakoun, robi, klaso), luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna), obilniny (rýže, nejlépe natural, pohanka, špalda, ovesné vločky, jáhly, kroupy, krupky), celozrnnou mouku a výrobky z ní, mořské řasy, ryby, různé druhy ořechů a semínek, bylinné natě a koření (např. bazalka, řeřicha, šalvěj, saturejka). Doporučuji též hojnou konzumaci ovoce a zeleniny. Děkuji za Váš dotaz.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 8.10.2011Mohlo by Vás zajímat: