dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskMandloň, hořké vs. sladké mandle
DotazDobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. Mandle hořké x sladké: je toto rozdělení na základě chuti příp. úpravy nebo druhu mandloně? Mám na zahradě mandloně, ale nevím o jaké odrůdy se jedná. Díky.Lenka, MělníkOdpovědDobrý den, mandloň obecná patří do čeledi mandloňovitých a je jich známo cca 40 druhů. Plodem mandloně je peckovice, v ní je ukryto jádro tzv. . Jsou známy dvě varianty mandloňí a to varianta amara – hořké mandle a varianta dulcus – sladké mandle. Pozor však na hořkou variantu mandloně, kdy tyto mandle mohou být již v malém množství pro člověka škodlivé. Hořké mandle obsahují amygdalin, při jeho rozkladu vzniká jedovatý kyanovodík.nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 23.7.2011Mohlo by Vás zajímat: