dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masaJak nahradit maso – nejlepší náhražky masa Accessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa

Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa


Dotaz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolikrát v týdnu a jak nahradit maso, např. šmakounem nebo tofu? Kolik gramů mám použít na jednu porci? Nesnáším čersvé ryby. Mohu je nahradit tuňákem ve vlastní štávě který kupodivu sním? Děkuji.

Hana, Frýdek-MístekOdpověd

Dobrý den, šmakoun patří do skupiny bílkovin. Je vyroben z vaječného bílku. Tofu je tzv. sojový sýr, je vyroben ze sóji. Výrobky ze sóji a další náhražky masa např. tempeh můžete nahradit maso a masové výrobky ve stravě. Nikdy však nenahradíte maso úplně. Maso obsahuje plnohodnotné aminokyseliny, avšak sójová bílkovina je velmi bohatá. Svým složením se přibližuje bílkovině masa. Maso, dle aktuálního zdravotního stavu se může konzumovat denně (v přiměřeném množství), cca 90 g masa. Náhražky masa jako je šmakoun, sojové maso a jiné produkty ze sóji, tempeh, tofu můžete konzumovat podle chuti. Jak se říká "nic se nemá přehánět". Doporučuji jíst tyto potraviny v rozumné míře, tak aby se Vám např. časem neomrzely. Není vhodné je jíst denně. Zásadou správného racionálního jídelníčku je pestrost a pravidelnost. Používejte ve stravě dle chuti všechny potraviny. Pokud nejíte ryby, můžete jíst takové výrobky z ryb, které Vám chutnají a které sníte. Jak uvádíte, doporučuji tuňáka ve vlastní šťávě. Můžete vyzkoušet i další produkty z ryb, např. makrela se zeleninou (konzerva), či jiné ryby ve vlastní šťávě.

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 27.11.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: