dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskNápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
DotazDobrý den, chtěla jsem se zeptat na pankreatickou dietu. Co při této dietě můžu pít? Všude píšou čaje a minerální vody, ale už nepíšou jaký slazený nebo neslazený, perlivý nebo neperlivý. Čaj ovocný nebo bylinky? Léčím se s akutním zánětem slinivky břišní a musel mi být odstraněn žlučník. Děkuji předem za odpověď.Zdena, KroměřížOdpovědVážená paní, doporučuji Vám stravu, která má šetřící charakter a ve které jsou zároveň omezeny tuky. Jedná se o dietu s omezením tuků – dieta č. 4. Strava má šetřit trávicí trakt (i pankreas). Ze stravy jsou vyloučeny dráždivé látky, nadýmavé potraviny, tučné potraviny, těžko stravitelné potraviny a příliš horké a studené pokrmy. Strava rovněž nemá obsahovat zrníčka, pecičky, slupky, kůrky, šlachy, apod. Dieta s omezením tuků (dieta č. 4) se používá i u nemocných, kterým byl odstraněn žlučník. Při akutním zánětu pankreatu je třeba postupovat individuálně, dle zdravotního stavu. Jsou 4 stupně diety – dle přísnosti. Při přechodu z jednoho stupně na druhý doporučuji maximální opatrnost – nové potraviny se zkouší v malých dávkách, při potížích je nutné se vrátit k původnímu stupni, tj. ke stupni, při kterém nebyly pociťovány potíže, tj. o stupeň níž. Stupně pankreatické diety. 1. stupeň při akutním zánětu slinivky nic ústy, absolutní hladovka, žíznivka (pacient je v nemocnici, dostává infuze). 2. stupeň čaj s glukózou (glukopurem) po lžičkách (čaj ruský nebo slabý černý), jinak infuze. Příjem stravy ústy začíná šlemovými polévkami (vývar z rýže, odvar z ovesných vloček), postupně se přidávají suchary, jablečné pyré, jablečný kompot, mrkvová šťáva, bramborová kaše s vodou (ne s mlékem). Dále se postupně přidává netučný tvaroh, vařené libové drůbeží maso bez kůže (krůta, kuře), používá se pouze vaření, vaření v páře, dušení bez tuku. Porce masa, mléčných výrobků se podávají ve velmi malých dávkách. Vhodným nápojem je ruský čaj a slabý černý čaj. 3. stupeň porce masa, mléčných výrobků jsou větší, přidávají se kompoty (hlavně meruňkový, broskvový, jablečný), další netučné mléčné výrobky, mrkev, petržel. Vaříme, dusíme bez tuku. Nápoje: ruský čaj, slabý černý čaj, stolní vody bez příchuti a oxidu uhličitého. 4. stupeň (rekonvalescence) strava má realimentační charakter, přidává se mléko (pouze při snášenlivosti), hovězí zadní maso, libová šunka, netučné ryby, drůbež netučná bez kůže, hlávkový salát, červená řepa, ledový salát, malé množství zeleného hrášku. Nápoje jsou stejné jako u 3. stupně, postupně jako u diety č. 4. Postupně se přechází na dietu č. 4 (dieta s omezením tuků). U diety č.4 jsou vhodné nápoje: voda, voda se šťávou, ovocné šťávy, mošty, džusy, bylinné a ovocné čaje, ruský čaj, šípkový čaj, slabý černý čaj, neperlivé stolní i minerální vody (bez CO2), instantní káva, obilninové kávy. Nevhodné nápoje jsou: černá káva ("turek"), sodovky, stolní i minerální vody s CO2 (perlivé). Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 23.7.2011Mohlo by Vás zajímat: