dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|TiskObsah purínu v potravinách
DotazDobrý den, chtěl jsem se vás zeptat jestli mi můžete říci jaké maso mohu jíst při dně? A jak často? Mužete mi říci kde se dá na Internetu najít kompletní tabulka obsahu purinu v potravinach? Předem děkuji za odpověd.Petr, BrnoOdpovědVázený pane, u diety při dně je třeba se vyhnout nejbohatším zdrojům purínu, jsou to veškeré vnitrnosti i droby, jikry, kaviár, droždí, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao, ančovičky, krabi, raci. Rovněž je třeba omezit dráždivé látky. Naložená masa, masa v různých kořenících směsích připravená na grilování nejsou vhodná, rovněž jsou nevhodná tučná masa a uzeniny. V klidovém období nemoci doporucuji max. 90 g libového masa denně. Může to být jakékoli maso kromě mas v pikantních úpravách, tučných mas, tučných uzenin, slanečků, sardinek, veškerých vnitřností, drobu, ančoviček, krabu, raku, jiker, kaviáru. V akutním období je třeba se zcela vyhnout konzumaci jakéhokoli masa i rybího. Maso lze nahradit sójovým masem, "robi" (směs rostlinných bílkovin), "klasem" (základem je pšeničná bílkovina). Vhodné je i tofu (vyrobeno z fermentovaného sójového mléka), šmakoun (vaječná bílkovina - je lehce stravitelná, výborný zdroj bílkovin). Při tomto onemocnení je třeba omezit příjem živočišných tuku a nahradit je rostlinnými tuky, sádlo nahradit jednodruhovými rostlinnými oleji (olivový, slunečnicový, řepkový, apod.). Důlezitý je dostatek bílkovin ve stravě, konzumace vlákniny (ovoce, zelenina - denne 500 g zeleniny, 100 g ovoce) a pitný režim (cca 2 litry tekutin denně), vyhnout se vysoké konzumaci alkoholu. Vláknina urychluje střevní peristaltiku a tím snižuje vstřebání purínu. Luštěniny obsahují sice vyšší mnozství purínu, ale též obsahují velké množství vlákniny, z tohoto důvodu je lze konzumovat při tomto onemocnení. Při obezitě a nadváze se doporučuje zařadit 1x týdně odlehčovací ovocnozeleninový nebo ovocný nebo zeleninový den. V tomto dni konzumuje nemocný pouze ovoce a zeleninu nebo pouze ovoce nebo pouze zeleninu sýrovou nebo tepelně upravenou. Kromě ovoce, zeleniny lze použít náhradní nízkokalorické sladidlo a sůl a samozřejmě šťávu z citrónu, pomeranče nebo limetky. Kompletní tabulku obsahu purínu v potravinách jsem sice nenašla, ale podařilo se z odborné literatury hodnoty purínu v některých potravinách: Potravina a obsah purínu (v g); Hovězí maso 40, Telecí maso 48; Vepřové maso 48; Skopové maso 46; Kuřecí maso 40, Králičí maso 38, Zvěřina 35-39; Šunka 24, Anglická slanina 25; Játra 95, Ledvinky 80; Jazyk 55, Telecí brzlík 400; Kapr 54; Losos 22 Pstruh 56 Sardinky 120; Sleď 69; Štika 48 Mléko 1; Vejce 2, Bílek 1; Žloutek 5; Kakaový prášek 1900 Mandle 9; Lískové ořechy 10 Vlašské ořechy 8; Celozrnný chléb 14; Bílé pečivo 8; Ovesné vločky 30; Žitná, pšeničná mouka 0; Brambory 6, Čočka 70; Hrách 45, Fazole 44; Celer 16; Cibule 1, Fazolové lusky 5; Zelený hrášek 80; Chřest 14; Kapusta 6; Kedlubny 5; Květák 10; Mrkev 2, Okurky 3; Pór 3 Rajcata 4 Reven 4, Ředkvičky 6, Řepa červená 5, Hlávkovýsalát,ledovýsalát 5; Špenát 22, Bílé zelí; Červené zelí 8; Houby 5; Borůvky 2, Hrušky 1; Jablka 1; Jahody 5; Meruňky 0; Švestky 1; Hroznové víno 1; Pomeranče 1. Děkuji za Vás dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně odpověď na Váš problém? kontaktujte nás – napište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.revidováno dne 4.3.2010Mohlo by Vás zajímat: