transparent

Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Obsah purínu v potravinách

Obsah purínu v potravinách

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat jestli mi můžete říci jaké maso mohu jíst při dně? A jak často? Mužete mi říci kde se dá na Internetu najít kompletní tabulka obsahu purinu v potravinach? Předem děkuji za odpověd.

Petr, Brno
Odpověd

Vázený pane, u diety při dně je třeba se vyhnout nejbohatším zdrojům purínu, jsou to veškeré vnitrnosti i droby, jikry, kaviár, droždí, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao, ančovičky, krabi, raci. Rovněž je třeba omezit dráždivé látky. Naložená masa, masa v různých kořenících směsích připravená na grilování nejsou vhodná, rovněž jsou nevhodná tučná masa a uzeniny. V klidovém období nemoci doporucuji max. 90 g libového masa denně. Může to být jakékoli maso kromě mas v pikantních úpravách, tučných mas, tučných uzenin, slanečků, sardinek, veškerých vnitřností, drobu, ančoviček, krabu, raku, jiker, kaviáru. V akutním období je třeba se zcela vyhnout konzumaci jakéhokoli masa i rybího. Maso lze nahradit sójovým masem, "robi" (směs rostlinných bílkovin), "klasem" (základem je pšeničná bílkovina). Vhodné je i tofu (vyrobeno z fermentovaného sójového mléka), šmakoun (vaječná bílkovina - je lehce stravitelná, výborný zdroj bílkovin). Při tomto onemocnení je třeba omezit příjem živočišných tuku a nahradit je rostlinnými tuky, sádlo nahradit jednodruhovými rostlinnými oleji (olivový, slunečnicový, řepkový, apod.). Důlezitý je dostatek bílkovin ve stravě, konzumace vlákniny (ovoce, zelenina - denne 500 g zeleniny, 100 g ovoce) a pitný režim (cca 2 litry tekutin denně), vyhnout se vysoké konzumaci alkoholu. Vláknina urychluje střevní peristaltiku a tím snižuje vstřebání purínu. Luštěniny obsahují sice vyšší mnozství purínu, ale též obsahují velké množství vlákniny, z tohoto důvodu je lze konzumovat při tomto onemocnení. Při obezitě a nadváze se doporučuje zařadit 1x týdně odlehčovací ovocnozeleninový nebo ovocný nebo zeleninový den. V tomto dni konzumuje nemocný pouze ovoce a zeleninu nebo pouze ovoce nebo pouze zeleninu sýrovou nebo tepelně upravenou. Kromě ovoce, zeleniny lze použít náhradní nízkokalorické sladidlo a sůl a samozřejmě šťávu z citrónu, pomeranče nebo limetky. Kompletní tabulku obsahu purínu v potravinách jsem sice nenašla, ale podařilo se z odborné literatury hodnoty purínu v některých potravinách: Potravina a obsah purínu (v g); Hovězí maso 40, Telecí maso 48; Vepřové maso 48; Skopové maso 46; Kuřecí maso 40, Králičí maso 38, Zvěřina 35-39; Šunka 24, Anglická slanina 25; Játra 95, Ledvinky 80; Jazyk 55, Telecí brzlík 400; Kapr 54; Losos 22 Pstruh 56 Sardinky 120; Sleď 69; Štika 48 Mléko 1; Vejce 2, Bílek 1; Žloutek 5; Kakaový prášek 1900 Mandle 9; Lískové ořechy 10 Vlašské ořechy 8; Celozrnný chléb 14; Bílé pečivo 8; Ovesné vločky 30; Žitná, pšeničná mouka 0; Brambory 6, Čočka 70; Hrách 45, Fazole 44; Celer 16; Cibule 1, Fazolové lusky 5; Zelený hrášek 80; Chřest 14; Kapusta 6; Kedlubny 5; Květák 10; Mrkev 2, Okurky 3; Pór 3 Rajcata 4 Reven 4, Ředkvičky 6, Řepa červená 5, Hlávkovýsalát,ledovýsalát 5; Špenát 22, Bílé zelí; Červené zelí 8; Houby 5; Borůvky 2, Hrušky 1; Jablka 1; Jahody 5; Meruňky 0; Švestky 1; Hroznové víno 1; Pomeranče 1. Děkuji za Vás dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 4.3.2010

Mohlo by Vás zajímat:

Zařazení článku:
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Obsah purínu v potravinách
Předchozí / další články ve stejné kategorii:
předchozíKustovnice čínská při dně dalšíPuriny v syrové a vařené stravě PotravinyPotraviny
Reklama
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa... Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy... Dietologická poradna / Nutriční poradna Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu ~ Bezlepkové potraviny / BLP výrobky Výživový poradce Praha / nutriční poradna
  Prohledat náš web:         

©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk

Neaktivni
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz: