dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě

Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat, jestli se může celozrné pečivo, ovesné vločky v bílém selském jogurtu (3,5 %), jádra lískových ořechů, mandle (vše v jogurtu) při jaterní dietě? Nebo toto (celozrné pečivo, nevařené vločky a ořechy) raději vynechat? Předem Vám děkuji za odpověď.

Irena, Liteměřice
Odpověd

Dobrý den, v játrech se metabolizují tuky, sacharidy, bílkoviny, tvoří některé hormony, vitamíny (z provitamínů). Celozrnné potraviny (celozrnné pečivo) a lískové ořechy, mandle jsou náročnější na trávení než potraviny nenadýmavé a potraviny z bílé mouky. Jelikož játra jsou metabolickou továrnou organismu, vše co je náročnější na trávení, nemocná játra poškozuje. Proto se potraviny celozrnné, nadýmavá zelenina a ovoce, potraviny s různými zrníčky ze stravy vylučují. vesné vločky jíst můžete, ale tepelně upravené (ovesná polévka, ovesná kaše). Je dobré je po tepelné úpravě rozmixovat (stejně tak i kroupy). Jogurty doporučuji nízkotučné, do 1,5 % tuku. Strava by měla být při jaterní dietě chemicky a mechanicky šetřící, to znamená technologická úprava stravy by neměla zatěžovat zažívací trakt. Mouka na zahušťování pokrmů se doporučuje předem opéci na teflonové pánvi nasucho a poté povařit v pokrmu 20–30 minut. Olej (olivový, slunečnicový, řepkový) dáváme až do hotového pokrmu. Je zakázáno při jaterní dietě cokoli na tuku opékat nebo smažit. Vše se připravuje na sucho nebo na vodě. I přes všechna tato doporučení mohou být však pokrmy chutné a pestré.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 23.7.2011

Mohlo by Vás zajímat: