dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietěOřechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietěAccessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě

Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě


Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat, jestli se může celozrné pečivo, ovesné vločky v bílém selském jogurtu (3,5 %), jádra lískových ořechů, mandle (vše v jogurtu) při jaterní dietě? Nebo toto (celozrné pečivo, nevařené vločky a ořechy) raději vynechat? Předem Vám děkuji za odpověď.

Irena, LiteměřiceOdpověd

Dobrý den, v játrech se metabolizují tuky, sacharidy, bílkoviny, tvoří některé hormony, vitamíny (z provitamínů). Celozrnné potraviny (celozrnné pečivo) a lískové ořechy, mandle jsou náročnější na trávení než potraviny nenadýmavé a potraviny z bílé mouky. Jelikož játra jsou metabolickou továrnou organismu, vše co je náročnější na trávení, nemocná játra poškozuje. Proto se potraviny celozrnné, nadýmavá zelenina a ovoce, potraviny s různými zrníčky ze stravy vylučují. vesné vločky jíst můžete, ale tepelně upravené (ovesná polévka, ovesná kaše). Je dobré je po tepelné úpravě rozmixovat (stejně tak i kroupy). Jogurty doporučuji nízkotučné, do 1,5 % tuku. Strava by měla být při jaterní dietě chemicky a mechanicky šetřící, to znamená technologická úprava stravy by neměla zatěžovat zažívací trakt. Mouka na zahušťování pokrmů se doporučuje předem opéci na teflonové pánvi nasucho a poté povařit v pokrmu 20–30 minut. Olej (olivový, slunečnicový, řepkový) dáváme až do hotového pokrmu. Je zakázáno při jaterní dietě cokoli na tuku opékat nebo smažit. Vše se připravuje na sucho nebo na vodě. I přes všechna tato doporučení mohou být však pokrmy chutné a pestré.

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 23.7.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: