dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Potravinová alergie a intolerance

Potravinová alergie a intolerance

Icona

Dotaz

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: vždy po konzumaci mléka, mléčných výrobků, vajec a kuřecího masa mám pocit horka, zrudnu v obličeji a je mi zle, prosím o odpověď, zda a jaký vliv má obsah bílkovin na tuto situaci, mohu mít nějakou potravinovou intoleranci či alergii?, děkuji za odpověď

Jana, Ostrava
Odpověd

Vážená paní, ve Vašem případě se jedná buď o potravinovou intoleranci nebo o potravinovou alergii na Vámi uvedené potraviny. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo chyběním látky nebo látek (většinou enzymu nebo enzymů), které se podílejí na zpracování potravy. V důsledku toho organismus není schopen zpracovat danou složku potravy, nemusí to být bílkovina, např. při laktózové intoleranci (laktóza = mléčny cukr) díky nedostatku laktázy (enzym štěpící mléčný cukr) organismus není schopen rozštěpit laktózu a dostaví se netypická reakce organismu (např. průjmy, zvracení, bolesti břicha, plynatost, křeče, kožní projevy). Jedná se o celoživotní onemocnění, které nemá nic společného s imunitním systémem na rozdíl od potravinové alergie. Potravinová alergie znamená konzumaci potravy, která obsahuje pro organismus cizí látky (alergeny, většinou jimi bývají bílkoviny) vyvolávající alergickou reakci (organismus odpovídá tvorbou protilátek). Onemocnění je dočasné. Jsou známy tyto typy alergických reakcí: Reakce časné přecitlivělosti – Jedná se o okamžitou reakci organismu na přítomnost některých alergenů (látek vyvolávajících alergii) nadměrnou tvorbou protilátek IgE (imunoglobulin E - součást imunitního systému), uvolňují se mediátory (zprostředkovatelé) zánětu, hlavně histamin. Projevuje se kopřivkou, otokem sliznic. Cytotoxická – (jedovatá pro buňky těla) reakce zprostředkovaná protilátkami. Dochází k rozpadu postižené buňky jednou ze složek imunitního systému. Příznaky nastupují za 6 - 24 hodin po požití alergenu. Projevuje se krvácením do trávicího traktu, kopřivkou, ekzémem, malabsorpcí (nedostatečným vstřebáváním živin). Reakce zprostředkovaná imunokomplexy (alergen + protilátka) – Imunokomplexy se ukládají do stěny cév nebo tkáně a aktivují (vyvolávají) zánět. Do tohoto typu reakce patří alergie na vejce a ryby. Projevuje se chronickými průjmy, kopřivkou nebo astmatem. Reakce pozdní přecitlivělosti – Vzniká mezi T-lymfocyty (druh bílých krvinek, je součást imunitního systému), které jsou odpovědny za buňkami zprostředkovanou imunitní odpověď a alergeny, které rozpoznají. V důsledku toho vzniká chronický zánět např. kontaktní dermatitida (zánět kůže), stomatitida (zánět sliznice dutiny ústní) apod. Mléko lze nahradit sójovým mlékem. Na našem trhu jsou k dostání různé výrobky ze sóji, kterými lze nahradit mléčné výrobky např. Sojagurt (sójový jogurt), tofu ("sójový tvaroh"), tempeh (fermentované sójové boby). Sója je rostlinná bílkovina, která je téměř plnohodnotná, obsahem, složením esenciálních (pro tělo nezbytných, ale tělo si je neumí vyrobit) aminokyselin podobná živočišným bílkovinám (živočišné bílkoviny jsou plnohodnotné - mají všechny esenciální aminokyseliny). Další možnou náhradou mléka je rýžové mléko a ovesné mléko. Vejce lze v mnoha receptech vynechat. Vaječný bílek (obsahuje bílkoviny) lze nahradit vaječným žloutkem (neobsahuje bílkoviny), ale je nutné vyzkoušet v malém množství a ne na noc jestli nemáte intoleranci na vaječný žloutek (nemusí se jednat o potravinu, která obsahuje bílkoviny). Vegani (nekonzumují žádné živočišné produkty - tj. maso a všechny masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, máslo, vejce) nahrazují vejce rozmačkaným banánem + sójovou moukou + hladkou pšeničnou moukou + vodou. Doporučuji Vám nekonzumovat nejen kuřecí maso, ale též náhradu masa Šmakoun, která je vyrobena z vaječných bílků. Kuřecí maso lze nahradit krůtím masem. Váš jídelníček může být zpestřen různými náhradami masa - sójovým masem (vyrobeno ze sóji), Klasem, Robi (oba výrobky jsou vyrobeny z rostlinných bílkovin), Seitanem (pšeničná bílkovina). Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 10.6.2010

Mohlo by Vás zajímat: