dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Omezení draslíku v potravinách

Omezení draslíku v potravinách

Icona

Dotaz

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o navržení diety pro pacienta s polycystosou ledvin, který má vysokou hladinu draslíku. Potřebuje jeho hodnotu snížit. Uvítala bych také návrh na vhodné recepty, popřípadě odkaz, kde je mohu najít. Dovolím si přidat do přílohy hodnoty z vyšetření, které prosím považujte za důvěrné a nezveřejňujte je nikde. Děkuji předem za pomoc a radu. S pozdravem

Dana, Tábor
Odpověd

Dobrý den, v jídelníčku, kde je potřeba omezovat draslík je vhodné omezit nebo úplně vyloučit meruňky, melouny, banány, hrozny, kiwi, rajčata, mrkev, paprika, houby, sušené meruňky, švestky, sušené houby a luštěniny. Dále je vhodné z konzervované zeleniny odstranit šťávu, brambory: oloupané a nakrájené brambory nejlépe přes noc namočit do vody, tím se odstraní draslík a vařit brambory v jiné vodě. Podobně můžete upravovat i jinou zeleninu - mrkev, petržel, květák, brokolici. U onemocnění ledvin se doporučuje 3 x týdně 50 g masa a omezovat bílkovinné potraviny na 50 g za den.

nutriční terapeutka z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 16.4.2009

Mohlo by Vás zajímat: