dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Puriny v syrové a vařené stravěPuriny v syrové a vařené stravěAccessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Puriny v syrové a vařené stravě

Puriny v syrové a vařené stravě


Dotaz

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o obsah purínu v potravinách: ve všech publikacích je rozdílny obsah purinu: konzerva sardinek, sterilované zelí bílé nebo červené, druhy papriky červená, žlutá, zelená a kapie, zeleninový vývar z celeru, fazole vařené, čočková polévka se zeleninou, pohanka loupaná celá, pohanka lámanka loupaná, ovesné vločky, musli, rýžový celozrnný chlebíček, rohlík tukový, vícezrnné rohlíky, štáva z červené řepy prodávaná, šťáva z cervené řepy vařená. Děkuji.

Marie, RokycanyOdpověd

Přeji pěkný den. Obsah purinů ve Vámi jmenovaných potravinách (v mg na 100 g potraviny) je následovný. Ráda bych Vás upozornila, že rozdíl v obsahu purinů v syrové a vařené stravě téhož druhu je někdy dost rozdílny. Konzerva sardinek – 115–120, sterilované zelí bílé nebo červené – zbavené šťávy cca 16, paprika (všechny druhy) – 5, celer – 10–16 (celer pomáhá snižovat množství kyseliny močové v krvi, dokonce má i protizánětlivé účinky, takže je velice doporučovaný při onemocnění dnou), fazole vařené (!) – 15, na syrové fazole je uváděno 44 (luštěniny po uvaření pojmou hodně vody), čočková polévka se zeleninou – čočka vařená – 35 (syrová 70), hrášek 80, brokolice 21, mrkev 5, květák 10, špenát 23, pohanka – 15, ovesné vločky – 30, müsli – záleží, co obsahuje (mango 36, ostatní ovoce – velice málo purinů), rýžový celozrnný chlebíček – rýže 7 (rýžový chlebíček – bez problémů), chléb a pečivo – 5–10, červená řepa – 19. Při zvýšené hladině kyseliny močové je nejdůležitější vyhnout se malým konzervovaným rybám (především sardinky a šproty), všem vnitřnostem (játra, plíce apod.), droždí (kynuté těsto nevadí), kakau (hořká čokoláda, silný černý čaj). Dále omezujeme maso a luštěniny. Spoustu informací naleznete na našich stránkách. Dle Vašeho zájmu si můžete objednat jídelníčky při onemocnění dnou. Jídelníčky mají kódy DNA-1 a DNA-2. Jídelníčky obsahují rozpis stravy a receptury. S přáním mnoha úspěchů.

Ing. Anna JermářováNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 29.1.2012Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: