Dotaz
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o obsah purínu v potravinách: ve všech publikacích je rozdílny obsah purinu: konzerva sardinek, sterilované zelí bílé nebo červené, druhy papriky červená, žlutá, zelená a kapie, zeleninový vývar z celeru, fazole vařené, čočková polévka se zeleninou, pohanka loupaná celá, pohanka lámanka loupaná, ovesné vločky, musli, rýžový celozrnný chlebíček, rohlík tukový, vícezrnné rohlíky, štáva z červené řepy prodávaná, šťáva z cervené řepy vařená. Děkuji.
Marie, Rokycany |
| Odpověd
Přeji pěkný den. Obsah purinů ve Vámi jmenovaných potravinách (v mg na 100 g potraviny) je následovný. Ráda bych Vás upozornila, že rozdíl v obsahu purinů v syrové a vařené stravě téhož druhu je někdy dost rozdílny. Konzerva sardinek – 115–120, sterilované zelí bílé nebo červené – zbavené šťávy cca 16, paprika (všechny druhy) – 5, celer – 10–16 (celer pomáhá snižovat množství kyseliny močové v krvi, dokonce má i protizánětlivé účinky, takže je velice doporučovaný při onemocnění dnou), fazole vařené (!) – 15, na syrové fazole je uváděno 44 (luštěniny po uvaření pojmou hodně vody), čočková polévka se zeleninou – čočka vařená – 35 (syrová 70), hrášek 80, brokolice 21, mrkev 5, květák 10, špenát 23, pohanka – 15, ovesné vločky – 30, müsli – záleží, co obsahuje (mango 36, ostatní ovoce – velice málo purinů), rýžový celozrnný chlebíček – rýže 7 (rýžový chlebíček – bez problémů), chléb a pečivo – 5–10, červená řepa – 19. Při zvýšené hladině kyseliny močové je nejdůležitější vyhnout se malým konzervovaným rybám (především sardinky a šproty), všem vnitřnostem (játra, plíce apod.), droždí (kynuté těsto nevadí), kakau (hořká čokoláda, silný černý čaj). Dále omezujeme maso a luštěniny. Spoustu informací naleznete na našich stránkách. Dle Vašeho zájmu si můžete objednat jídelníčky při onemocnění dnou. Jídelníčky mají kódy DNA-1 a DNA-2. Jídelníčky obsahují rozpis stravy a receptury. S přáním mnoha úspěchů.
Ing. Anna Jermářová |
|