dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietěSmažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietěAccessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě

Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě


Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli je v rámci nízkocholesterolové diety dovoleno smažení na olivovém oleji. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem.

Natália, Kutná HoraOdpověd

Dobrý den. Při dietě nízkocholesterolové bych smažení nedoporučovlala vůbec. Na smažení potraviny (ať už je to maso či zelenina) musíte většinou použít nějaký trojobal či těstíčko, do kterého dáte vejce. Vejce (žloutek) obsahuje poměrně velké množství cholesterolu. Při této dietě se doporučuje používat jen bílky. Různé studie uvádějí, že olivový olej není vhodný ke smažení pokrmů. Při smažení (zvláště masa) na olivovém (i jiném) oleji dochází ke štěpení mastných kyselin a následné rozkladné produkty mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Zvláště pro ty, kdo trpí vysokým cholesterolem. Tuk za vysokých teplot reaguje s kyslíkem a tvoří oxidovanou formu cholesterolu. Ten pak působí velmi negativně v cévách a srdci. Olivový olej (zejména Extra Virgin) je určený na studenou kuchyni. Takto používaný olej má ochranný účinek na naše cévy a srdce. Tuk dávejte až do hotových pokrmů. S pozdravem.

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 12.4.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: